Nyt on kuulkaas saatu aikaiseksi hyvä pizza! Kaikki lähti siitä, kun rupesin miettimään, että miksi ihmeessä pizzakastikkeen pitäisi olla aina punaista? Eikö se voisi olla jonkin muun väristä, vaikkapa vihreää? (Joku sininen pizzakin olisi varmasti kiva ylläri päivällispöytään.)
Vihreästä kastikkeesta syntyi idea tehdä "intialainen pesto", ja kun kerran sille tielle lähdettiin, niin myös intialainen pizza. Ei muuta kuin tuumasta toimeen.
Ensimmäinen kokeiluni oli kuitenkin aikamoinen katastrofi: "pesto" oli oikein onnistunut, mutta kaikki muu pizzassa menikin sitten päin pizzeriaa. Laitoin pohjataikinaan (liikaa) ajwainin siemeniä, joiden mausta en edes pidä, ja ne maistuivat pizzassa aivan liian voimakkaasti. Tein pohjan täysjyvävehnäjauhoista ja laitoin öljyn sijasta gheetä, ja niiden osalta pizza olikin ihan ok. Pizzan päälle laitoin marinoituja kasviksia (intialaisessa marinadissa, tietty), ja kasvikset olivat ihan hyviä, mutta pizza jäi valtavan kuivaksi. Se johtui luultavasti siitä, että täytteitä oli liian vähän, kun en laittanut päälle mitään juustoakaan, ja pestokin pääsi siitä syystä kuivahtamaan.
Niin tosiaan, oli minulla toinenkin motiivi tämän pizzan kehittelyyn: halusin tehdä juustottoman pizzan, kun ukkeli valittaa aina, että pizzojen päällä on liikaa juustoa. Ajattelin, että tehdään nyt sitten kerrankin sellainen pizza, ettei tarvitse valittaa. Onneksi ukkeli oli ensimmäisen pizzakokeilun aikana työmatkalla, jottei hän joutunut nauttimaan työni hedelmistä. Pizzan kanssa kävi nimittäin vielä sellainenkin moka, että ripottelin pizzan päälle (ilmeisesti ikään kuin sitä juustoraastetta korvaamaan) runsaammanpuoleisesti chilihiutaleita, ja pizzasta tuli niin tulista, että melkein itkua piti vääntää, että sain sen alas. Mutta muuten pizza onnistui oikein hyvin. :-D
Virheistäni oppineena päätin tällä kerralla yksinkertaistaa asioita hieman ja tehdä aivan tavallisen pizzapohjan luottopohjallani. Hirveästi olisi kyllä tehnyt mieli sotkea taikinaan jotakin (esimerkiksi niitä chilihiutaleita), mutta sitten ajattelin, että jospa nyt antaisin kuitenkin olla. Kastike oli sama kuin ensimmäisessä versiossakin, mutta täytteiksi tuli tällä kertaa katkarapuja, paprikaa, kotijuustoa ja kirsikkatomaatteja. Tähän tuli siis juustoakin, mutta eipä tullut raastetta kuitenkaan. :-) Paneer kävisi kotijuuston sijasta oikein hyvin.
Nyt pizzasta tuli aivan toisenlainen, paljon mehevämpi kuin edellisellä kerralla. Maku oli tietysti myös paljon miedompi kuin ekassa yritelmässä, mikä tässä tapauksessa oli vain hyvä asia. :-) Koska tein taikinasta kaksi pizzaa, jouduin kaulimaan taikinan hyvin ohueksi, ja pohjasta tuli vähän liiankin ohut ja rapsakka minun makuuni.
Laitan tähän vain kastikkeen ohjeen, kun pohjaohjeen voi käydä kurkkaamassa tuolta linkin takaa, ja täytteitä voi laittaa makunsa mukaan. Käytin kastikkeessa pakastepinaattia, kun en raaskinut ostaa tällaista tarkoitusta varten tuoretta. Juustoraastetta tähän pizzaan ei kannata laittaa, sillä pizza ei todellakaan sitä kaipaa. Oli hyvää justiinsa näin. :-)
Vihreä pizzakastike |
tilkka öljyä 1 sipuli hienonnettuna 1 tl inkivääri-valkosipulitahnaa n. 1/2 pussia (n. 75 g) pakastepinaattia 2 rkl manteleita 1 pieni vihreä chili suolaa maun mukaan |
Sulata pakastepinaatti esim. mikrossa. (Ei tarvitse sulaa ihan läpeensä.) Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuli. Lisää inkivääri-valkosipulitahna ja jatka paistamista muutaman minuutin ajan usein sekoitellen. Anna seoksen hieman jäähtyä. Laita paistetut sipulit, pinaatti, mantelit, chili ja suola blenderiin ja aja tasaiseksi tahnaksi. Vettä ei tarvitse lisätä. Tarkista maku. Levitä seos pizzapohjan päälle tomaattikastikkeen tapaan ja laita päälle haluamasi täytteet. Voit myös valmistaa vihreän kastikkeen hyvissä ajoin etukäteen ja säilyttää sitä jääkaapissa. |
Sitten vain uuniin! |
Kivasti erilainen pizza:) Mutta oletko koskaan kokeillut valkoista pizzaa`?Siinähän sitä punaista kastiketta ei ole.
VastaaPoistaMuistelen joskus hatarasti kuulleeni valkoisesta pizzasta, joten ei ole mulle tuttu juttu ollenkaan. Sitä on sitten varmaan kokeiltava seuraavaksi. ;-)
PoistaNo johan pizzan keksit! Olet kyllä kekseliäs. Ja tämä näyttää todella herkulliselta. Itse olen tehnyt vain tuota Jaelin mainitsemaa valkoista pizzaa.
VastaaPoistaHyvää tämä olikin, tämä jälkimmäinen versio siis. Sen ekan kokeilun tulos oli ihan kamalaa. :-D En viitsinyt laittaa edes kuvaa siitä, kun oli niin aneemisen näköinen käppyrä.
PoistaTässähän toistuu vielä kauniimmin Italian lipun värit. Uusi moderni Pizza Margherita!
VastaaPoistaNo onhan siinä tosiaan Italian lipun värit. :-)
PoistaInnovatiivisuuspisteitä ropisee jälleen, wau! Pinaattipizza (sellainen kaupan valmis Ristorante-pakaste-eineslätty) on kyllä oma suosikkini, joten uskon tämän olevan hyvää.
VastaaPoistaMeilläkin on talossa juustorajoitteinen yksilö, joka varmaan arvostaisi juustotonta pizzaa.
Kiitos innovatiivisuuspisteistä. ;-) Minä en ole tainnut koskaan maistaa kaupan pinaattipizzaa. Jotenkin kaupassa ne non-vegepizzat vetää vaan enemmän puoleensa...
PoistaVau, loistavat täytteet! :)
VastaaPoistaAinakin omasta mielestäni oli oikein maistuvat täytteet. :-D
PoistaTuo vihreä pitsakastike rupesi houkuttamaan, pistän ehdottomasti mieleen. ;)
PoistaJa muokatakin tuota kastiketta voisi. :-)
PoistaNamnam, pitää kokeilla tuo vihreä kastike pizzassa. Valkoinen on testattu jo, ja siihen olen tykästynyt kovasti. Laitan siis hitusella sitruunaa maustettua ranskankermaa pizzapohjan päälle tomaattisoosin sijasta. Parmankinkku ja salvia ovat täydelliset täytteet valkoiselle pizzalle.
VastaaPoistaOi että, kun kuulostaa hyvältä tuo valkoinen kastike ja täytteet. Ihan pakko kokeilla, ja pian! :-) Ei mulla punaista tomaattikastiketta vastaankaan mitään ole, mutta vaihtelu virkistää. :-)
Poista