12. joulukuuta 2013

Butter chicken ilman uunia


Minulta toivottiin ilman uunia valmistuvan voikananpojan eli butter chickenin ohjetta, ja tässä se nyt (vihdoinkin) tulee.

Butter chicken, murgh makhani, sai alkunsa 1950-luvulla Delhissä, ravintolassa nimeltä Moti Mahal, joka oli kuuluisa tandoorikanastaan. Tandoorikanan marinadeja jäi aina yli, ja marinadeja keksittiin jatkokäyttää niin, että marinadin sekaan lisättiin voita, tomaattia ja tandoorikanan paloja. Näin syntyi uusi ruokalaji, voikananpoika, joka levisi Moti Mahalista ensin muihin Delhin ravintoloihin ja lopulta koko maailmaan. Nykyään se taitaa olla yksi intialaisten ravintoloiden suosituimmista annoksista. Ruokalajin syntytarina selittää myös sen, miksi tandooribroileri ja voikananpoika ovat hyvin samantyyppisiä ruokia ja miksi voikananpojassakin kana kypsennetään ensin uunissa. Moti Mahal -ravintola on muuten vieläkin olemassa, ja se täytti tänä vuonna kunniakkaat 93 vuotta. Sinne täytyisi vielä joskus päästä syömään. :-)

Kypsensin tässä uunittomassa versiossa broilerinpalat ensin pannulla ja lisäsin kypsän kanan kastikkeen joukkoon vasta loppuvaiheessa. En ole nimittäin vieläkään oikein sinut jogurtin pidemmän kypsennyksen kanssa, koska jogurtti tuppaa aina juoksettumaan, jos sitä keittää liian pitkään. Olen lukenut, että jogurtin juoksettumisen voisi estää muun muassa lisäämällä joukkoon maissitärkkelystä, kikhernejauhoja tai muita jauhoja, mutta minusta tuntuu ikävältä lisätä ruokaan jotain semmoista, joka ei siihen kuulu.


Voikananpoika (butter chicken eli 
murgh makhani)

n. 600 g broileria (ks. vinkkejä lopusta)

Marinadi:
3 rkl paksua luonnonjogurttia
2 tl inkivääri-valkosipulitahnaa
1 tl chilijauhetta
1 tl korianterijauhetta
1/2 tl kurkumaa
1/2 tl garam masalaa
1/2 tl suolaa

Kastike:
2 rkl gheetä tai voita
1 tl jeeran eli juustokuminan siemeniä
1 tl inkivääri-valkosipulitahnaa
1 rkl tomaattipyreetä
1 tölkki kokonaisia kuorittuja tomaatteja
1 tl chilijauhetta
1 tl suolaa
1/2 tl garam masalaa
muutama ruokalusikallinen kermaa


Leikkaa broileri suupalan kokoisiksi paloiksi. Sekoita
marinadin ainekset keskenään ja sekoita broileri ja
marinadi hyvin sekaisin. Laita jääkaappiin esim.
paksussa pakastuspussissa ja anna maustua ainakin
neljä tuntia, mieluusti kauemminkin. Minulta meni
aikataulu hieman sekaisin, ja broilerit joutuivat
marinoitumaan 16 tuntia, mutta eipä tuo tahtia haitannut,
päinvastoin. :-)

Ota broilerit huoneenlämpöön noin tunti ennen ruoan
valmistusta. Kuumenna pannu kuumaksi, lisää tilkka
öljyä ja paista broilerit kahdessa erässä ruskeiksi ja
lähes kypsiksi. (Anna palojen toisen puolen ottaa väriä
ensin oikein kunnolla, ja käännä broilerit vasta sitten.)
Siirrä sivuun odottamaan.

Sulata ghee tai voi pannulla ja lisää jeeran siemenet.
Kun ne alkavat rätistä, lisää inkivääri-valkosipulitahna.
Anna tahnan paistua puolisen minuuttia (varo poltta-
masta) ja lisää tomaattipyree, tomaatit, chilijauhe ja
suola. Sekoita hyvin. Peitä kannella ja anna hautua
keskilämmöllä, kunnes tahna on paksuuntunut ja rasva
alkaa erottua seoksesta (n. 10-15 minuuttia).

Lisää broilerit ja noin 1 dl vettä ja jatka hauduttelua
viitisen minuuttia tai kunnes broileri on täysin kypsää.
Lisää loppuvaiheessa garam masala. Tarkista maku ja
lisää viimeiseksi kerma. Koristele halutessasi tuoreella
korianterilla.
 

Vinkkejä
  • Löysin vasta äskettäin broilerin paistileikkeet, mutta olen niihin jo kovin tykästynyt. Minusta ne sopivat intialaiseen ruoanlaittoon paljon paremmin kuin kuivat fileet. Paistileikkeet sopivat tähänkin ruokaan fileitä paremmin, mutta toki fileitäkin voi käyttää.
  • Käytin marinadissa turkkilaista jogurttia, joka on rasvaisempaa kuin esimerkiksi Bulgarian jogurtti. (Väittävät, että rasvaisempi jogurtti ei juoksettuisi kuumennettaessa yhtä helposti kuin vähärasvainen jogurtti.)
  • Gheen sijasta voi ihan hyvin käyttää tavallista suomalaista voita, vaikka lopputulos onkin maun puolesta hieman erilainen kuin gheellä valmistettuna.
  • Tykkään käyttää kuorittuja, kokonaisia tölkkitomaatteja ja survoa ne mössöksi, mutta tomaattimurska tai tuoreet tomaatitkin sopisivat tähän ihan yhtä hyvin. Tuoreilla tomaateilla ruoasta tosin tulee hailakamman värinen. Tomaattipyreetäkin tykkään lisätä ihan värin vuoksi. Tandooribroilerihan saa punaisen värinsä elintarvikeväristä, mutta tomaateilla värin saa luonnollisemmin keinoin.
  • Tämä oli minusta parempaa kuin uunillinen voikananpoika, ja taidankin siirtyä tekemään voikananpoikaa yksinomaan näin. Kaiken lisäksi ruoka on ihan mielettömän nopea valmistaa - kunhan vain muistaa laittaa ne broilerit ajoissa marinoitumaan. :-) 

6 kommenttia:

  1. Näyttää hyvältä, vaikka en lihaa syökään! Ehkä tällä ohjeella voisi koittaa marinoida perunaa tai soijapaloja?

    Esitänpä muuten minäkin reseptitoiveen: jokin maistuva sovellus sormihirssijauholle. Ostin kerran paketin ragia, jota oli tarkoitus sitten juoda terveysjuomana andhralaiseen tapaan. Valitettavasti siitä tulee ihan yhtä karsean makuista riippumatta siitä, teenkö suolaisella vai makealla reseptillä. Jokin muu käyttötarkoitus kuin juomakin kyllä kelpaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, totta kai voisi. Paneer sopisi varmasti myös oikein hyvin.

      Hih, nyt annoitkin hyvän haasteen minulle. Olen kokeillut ragia puurossa (ragi sankati) sekä roteissa, mutta kummatkin olivat minusta yhtä kamalan makuisia. Olenkin tullut siihen tulokseen, että en vain pidä ragista, oli muoto mikä tahansa (juomana en ole sitä koskaan kokeillut).

      Mutta nyt täytyy laittaa älynystyrät töihin ja keksiä saada tehdyksi ragista jotain sellaista, mikä olisi syömäkelpoistakin. :-D Ragi-jauhoja saa kai jostain Hakaniemen kaupasta? En ole (sattuneista syistä) koskaan niitä täällä Suomessa ostanut. Kiitos haasteesta. :-)

      Poista
    2. Juu, Hakaniemestähän ne olivat, taisi olla Indian Market kyseessä silloin, kun paketin ostin.

      Nostan sinulle todella hattua, jos saat siitä asfaltin värisestä ja katupölyn makuisesta "terveysruoasta" aikaan jotakin, joka ei maistu pahalta. :D Haluaisin kovasti syödä ragit pois kaapista, mutta ei vaan ole pystynyt...mystistä on sekin, että jo pari lusikallista ragijauhoja saa aikaan yli puoli litraa kiissellimäistä harmaata mössöä, joten se vielä laajeneekin kypsennettäessä! D'oh!

      Poista
    3. Nyt ei sitten muuta kuin mietintämyssy tiukasti päähän. Tässä saattaa kyllä vähän kestää. :-D

      Yritin miettiä ragin makua kuvaavaa sanaa, enkä saanut mitään sopivalta tuntuvaa päähäni, mutta sinähän sen tuossa osuvasti sanoitkin, että katupölyn makuinen. :-)

      Poista
  2. Nam, butter chicken on ehdottomasti yksi omista intialaisen keittiön suosikeistani. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi anteeksi, en ymmärrä, miten minulta oli jäänyt kommenttisi kokonaan huomaamatta. :-(

      Butter chicken kuuluu omiin suosikkeihinikin. :-)

      Poista

Kokki kiittää viestistäsi!