Ukkelin kotikulmilla käytetään paljon erilaisia jauheita, ja niitä valmistetaan useimmiten erilaisista linsseistä, pähkinöistä ja mausteista. Jauheita syödään ruokien (kuten idlien, dosien ja uttapamien) lisukkeena, mutta niitä voidaan käyttää ruoissa myös mausteena. Muutamalla ruokalusikallisella jauhetta yksinkertainenkin ruoka saa ihan uuden ulottuvuuden.
Maapähkinäjauhe on jauheista oma suosikkini. Siinä on yksinkertaisimmillaan vain kolmea ainesosaa - maapähkinöitä, kuivattuja chilejä ja valkosipulia. Jauhetta voisi varioida lisäämällä joukkoon esimerkiksi korianterin ja jeeran siemeniä, kuivattua kookosta tai korvaamalla osan maapähkinöistä seesaminsiemenillä. Jauheen valmistus on kovin helppoa: chilit käytetään pannulla, minkä jälkeen kaikki ainekset hienonnetaan yhdessä karkeahkoksi jauheeksi. Jauhe lisätään ruoanvalmistuksen viime minuuteilla. Ei uskoisi, että näin yksinkertainen voi olla niin hyvää. :-)
Maapähkinäjauhe |
2 dl maapähkinöitä 1-2 valkosipulinkynttä 3-4 punaista kuivattua chiliä (tai maun mukaan) |
Pätkäise chilit muutamaan osaan ja poista päät. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja lisää chilit. Anna niiden saada hieman väriä ja jäähdytä. Jos haluat, voit kuoria maapähkinät (itse en yleensä viitsi). Laita maapähkinät, valkosipulit ja chilit blenderiin ja jauha karkeahkoksi jauheeksi. Säilytä seos ilmatiiviissä astiassa. Käytä ruokien lisukkeena tai mausteena ruoanlaitossa. Jauhetta voi nauttia myös riisin tai chapatileivän ja gheen kanssa. |
Itse käytän jauhetta lähinnä kuivien kasvisruokien mausteena. Tässä jauhe maustaa muuten hyvin yksinkertaisen porkkanaruoan.
Edit. 29.12.
Ja tässä vielä tuon kuvassa olevan paistetun porkkanaruoan ohje. Ohje on yksinkertainen perusohje, jolla teen paistettua (ns. "kuivaa") kasvisruokaa hyvin usein. Samaa perusohjetta voi soveltaa eri kasviksille - punajuurelle, perunalle, vihreille pavuille, kajottikurpitsalle, paprikalle, kaalille... - ja pähkinäjauheen voi jättää pois (kaalin ja perunan kanssa en käyttäisi sitä muutenkaan). Pähkinäjauheen tilalla voi käyttää myös jotakin toista jauhetta (esim. seesaminsiemenjauhetta) tai kuivattua tai tuoretta kookosta.
Mitat ovat suuntaa-antavia, kun en tavallisesti mittaile aineksia kovinkaan tarkkaan. :-)
Carrot vepudu / carrot fry |
1 rkl öljyä 1 1/2 tl urad dal -linssejä 1 tl tummia sinapinsiemeniä 1 tl jeeran siemeniä 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna pari vihreää tuoretta tai kuivattua punaista chiliä 1 sipuli hienonnettuna 1 tl suolaa 1/2 tl kurkumaa jotain kasvista paloiteltuna (tähän tuli 4 porkkanaa) 1 tl korianterijauhetta 2 kukkuraista ruokalusikallista maapähkinäjauhetta |
Kuumenna öljy pannulla ja lisää urad dalit. Kun ne ovat saaneet hieman väriä, lisää sinapinsiemenet ja jeeran siemenet. Kun ne alkavat poksua, lisää valkosipuli ja chilit. Paista hetki keskilämmöllä (älä polta valkosipulia). Lisää sipuli ja suola, sekoita hyvin ja jatka paistamista, kunnes sipuli on saanut hieman väriä (viitisen minuuttia). Lisää kurkuma, porkkana (tai valitsemasi kasvis) sekä pieni tilkka vettä. Hauduttele kannen alla välillä sekoitellen, kunnes porkkana on kypsää. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Lisää loppuvaiheessa myös korianterijauhe. Sekoita lopuksi joukkoon maapähkinäjauhe ja jatka paistelua (ilman kantta) vielä muutaman minuutin ajan. Tarjoa riisin - tai vielä mieluummin - intialaisten leipien kanssa. |
Ompas heti herkullisen näkönen porkkanaruoka :)
VastaaPoista- voin vaan kuvitella maun.
Kelpais kyllä näin jouluruokien jälkeen.
Tämä on kyllä ihanan kevyt ruoka joulun pöperöiden jälkeen. :-) Tänä vuonna jäi rosollikin syömättä, joten porkkanat maistuvat siitäkin syystä. Seuraavaksi pitäisi varmaan ottaa käsittelyyn punajuuri. ;-)
PoistaSe onki mun favourite!
Poista-onko sulla joku resepti tolle porkkanajutskallekki ;)
Juu, on toki. :-) Lisään sen tuohon ylle kohtapuoliin. :-)
PoistaMaapähkinöistä jauhettua jauhetta olen käyttänyt,mutta vain leivontaan.Kiva kuulla että sitä voi käyttää tälläkin tavoin ja muutenkin kiva nähdä täälllä postaus:) Mukavaa loppuvuotta Satu!
VastaaPoistaMinä en ole koskaan ajatellut, että maapähkinäjauhetta voisi käyttää leivonnassakin. Mutta käytetäänhän mantelijauhettakin; miksei siis myös maapähkinäjauhetta. :-)
PoistaMukavaa loppuvuotta sinullekin! Ja Bambille. :-)
Ihana resepti, tulen taatusti kokeilemaan! Joissain Afrikan maissa käytetään maapähkinää paljonkin ruoanlaittoon ja pidän siitä paljon.
VastaaPoistaMä olen muistaakseni kanssa tehnyt joskus jotain afrikkalaistyyppistä ruokaa, johon tuli maapähkinää - tosin se taisi olla maapähkinävoin muodossa. Maapähkinää voisi kyllä käyttää enemmänkin, kun se on tosiaan aikas hyvää. ;-)
Poista