28. toukokuuta 2013

Mausteiset kikherneet


Olen nähnyt monessa kokkiohjelmassa käytettävän kuivattuja granaattiomenan siemeniä (anardana), ja minua on haluttanut jo pitkään kokeilla niitä, kun en ole koskaan ennen niitä kokeillut. Minulla on kyllä ollut siemenpussi kaapissa odottamassa jo hyvän aikaa, mutta ruokaan asti siemenet eivät ole vielä koskaan ehtineet. Avasin pussin vihdoin ja viimein ja pääsin maistelutehtäviin. Innostuin kovasti kuivatun granaattiomenan lempeän hedelmäisestä mausta, jossa oli taustalla aavistus happamuutta. En ole koskaan maistanut kuivattua mansikkaa, mutta voisin kuvitella sen maistuvan aika samalta!


Löysin kuivatuista granaattiomenan siemenistä tietoa, että niitä käytetään tuomaan ruokaan hedelmäistä happamuutta tamarindin, amchoorin (mangojauheen) ja kokumin tapaan. Ne pitävät pitkästä kypsennyksestä, ja muutaman eri kokeilukerran jälkeen sanoisin, että granaattiomenan siemenet sopivat erityisesti ruokiin, joissa on muita vahvoja makuja, esimerkiksi neilikkaa ja kanelia. Erityisen hyvin ne sopisivat minusta liharuokiin ja muihin ruokiin, joissa tykkäävät voimakkaista mausteista. Miedon makuisten kasvisten kanssa en granaattiomenan siemeniä ehkä yhdistäisi.

Jos kuivattuja granaattiomenan siemeniä ei ole saatavilla, ne voisi korvata sumakilla, joka on kuulemma hyvin samantyyppistä kuin kuivattu granaattiomena. En ole koskaan kokeillut sumakkiakaan, joten en osaa verrata näitä kahta keskenään.

Minun teki mieli pitkästä aikaa kikherneitä, joten päätin kokeilla granaattiomenan siemeniä kikherneiden kanssa. Granaattiomena maistui tässä aika miedosti, joten jos voimakkaampaa granaattiomenan makua haluaa, siementen määrä voisi lisätä.


Mausteiset kikherneet (noin neljälle)

Masala:
1 ½ rkl kuivattuja granaattiomenan siemeniä (anardana)
1 tl korianterin siemeniä
1 tl jeeran eli juustokuminan siemeniä
½ tl kokonaisia mustapippureita

1 ½ rkl öljyä
2 punaista kuivattua chiliä paloiteltuna
parin sentin pala kanelitankoa
3 vihreää kardemummaa
1 iso sipuli hienonnettuna
1 tl inkivääritahnaa (tai inkivääriä raastettuna)
1 tl valkosipulitahnaa (tai valkosipulia raastettuna)
1/3 tl kurkumaa
½ tl chilijauhetta
n. 1 tl suolaa
2 isoa tomaattia paloiteltuna
200 g kikherneitä

Jos käytät kuivattuja kikherneitä, liota niitä 10-12 tuntia ja keitä
ne sen jälkeen kypsiksi ja pehmeiksi. Jos käytät tölkkikikherneitä,
huuhtele ne.

Valmista masala: Laita kaikki mausteseoksen ainekset kuivalle
pannulle (ei öljyä) ja paahda niitä, kunnes ne tuoksuvat ja "savuavat".
Sekoittele mausteita ja varo polttamasta niitä. Anna mausteiden
jäähtyä hieman ja jauha ne esim. mikserissä jauheeksi.

Kuumenna öljy pannulla ja lisää kuivatut chilit, kanelitanko ja
kardemummat. Kun chilit ovat ruskistuneet ja kokonaiset mausteet
pullistuneet, lisää sipuli ja ruskista kevyesti.

Lisää inkivääri- ja valkosipulitahna ja paista silloin tällöin sekoittaen
muutaman minuutin ajan. Lisää kurkuma, chilijauhe ja suola ja sekoita
hyvin. Lisää tomaatit ja jatka paistamista, kunnes tomaatit ovat
pehmentyneet (5-10 minuuttia).

Lisää kikherneet, jauhettu masala sekä sen verran vettä, että kikherneet
peittyvät. Hauduttele kannen alla 10-15 minuuttia ja lisää tarvittaessa
hieman vettä. Tarkista maku (erityisesti suolan määrä).

Inspiraation lähde: kuivatut granaattiomenan siemenet ja chole


Huomioita
  • Jos et halua ruoasta kovin tulista, jätä chilijauhe pois. Sen tilalla voi halutessaan laittaa paprikajauhetta.
  • Tämä on aika raskas ruoka, koska tässä on pelkästään kikherneitä, joista kaikkien ruoansulatusjärjestelmä ei tykkää. Esimerkiksi minun ukkelini ei tykkää kikherneistä tästä syystä ollenkaan. Ruokaan voisi lisätä jotakin kasvista, esimerkiksi perunaa tai vaikkapa bataattia, jotta kikherneiden osuus ruoassa pienenisi.
  • Tämä on aika kuiva ruoka, joten se sopii parhaiten intialaisten leipien kanssa syötäväksi. Vettä voisi tietysti halutessaan lisätä enemmän, jotta ruoasta tulisi kastikkeisempi. Osan kikherneistä voisi tällöin muussata, jolloin muussatut kikherneet hieman saostaisivat kastiketta.
  • Voit poistaa ennen tarjoamista ruoasta kokonaiset mausteet.

6 kommenttia:

  1. Jännä ohje:-) olen joskus ajatellut kuivattavani granaatinomenasiemeniä mutta ole luullut että sellaiset eivät olisi hammasystävällisiä (kovia?) mutta eivät taidakaan olla.Sumakilla on lievästi hapahko maku kun taas mielestäni granaatinomenansiemenissä on vähän sitä makeuttakin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eivät tosiaan olleet! Minäkin olin hämmästynyt, kun olin luullut siemeniä kovemmiksi, mutta ne olivatkin yllättävän pehmeitä. Paljon pehmeämpiä kuin tuoreet. Mitään hirveän makeita siemenet eivät kyllä olleet tuoreisiin verrattuina.

      Pitää joskus testata tuota sumakkiakin. :-)

      Poista
  2. Miksiköhän se on niin, että törmään kokoajan kaikkiin kivoihin ideoihin parsakaalin, papujen ja nyt kikherneiden ympärille... nyt kun niitä ei voi oikein hyvällä omalla tunnolla käyttää imettäessä. No, joka tapauksessa, mies varmaan kiittäisi jos tätä testaisin, näyttää tosi ihanalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi harmi. Mutta jospa sitten joskus myöhemmin. :-)

      Poista
  3. Hauska resepti! Kikherneet on kyllä herkkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkkua on, ja ihan liian harvoin tulee tehtyä. En tykkää purkkikikherneistä, enkä muista koskaan laittaa kuivattuja ajoissa likoamaan. :-)

      Poista

Kokki kiittää viestistäsi!