Anoppi kertoi kerran tehneensä sellaista kormaa (paksuhkoa curryn tyyppistä kastikkeista ruokaa), johon tuli punajuurta, porkkanaa ja perunaa. Olin ensin aika epäileväinen: eikö sellaisesta ruoasta tulisi hirveän makeaa, jossa on sekä porkkanaa että punajuurta? Toisaalta minua kiehtoi ajatus, että halvat - ja usein vähän halveksitutkin - juurekset pääsivät kerrankin pääosaan! Rohkaistuin siis kokeilemaan.
Ensimmäisellä kerralla laitoin ruokaan kaksi punajuurta, jolloin ruoasta tuli tosiaankin (omaan makuuni) hieman liian makeaa, mutta kun toisella kerralla laitoin vain yhden punajuuren, kormasta tuli oikein hyvää. Tosin toisella kerralla huljautin sitten ajatuksissani ruokaan hieman liikaa vettä, eli ei mennyt silloinkaan kaikki ihan putkeen. :-D
Juureskorma |
1rkl gheetä (tai öljyä) 1 tl jeeran eli juustokuminan siemeniä 1 iso sipuli hienonnettuna 1 tl valkosipulitahnaa (tai hienoksi raastettua valkosipulia) 1 tl inkivääritahnaa (tai hienoksi raastettua inkivääriä) 1 iso tomaatti pieniksi kuutioituna ½ tl kurkumaa 1 - 1 ½ tl chilijauhetta 1 ½ tl korianterijauhetta n. 1 tl suolaa 2 porkkanaa 2 perunaa 1 peruna |
Paloittele juurekset niin, että porkkanat ja punajuuri tulevat hieman pienemmiksi paloiksi kuin perunat. Näin kaikki kypsyvät suunnilleen samaan aikaan. Kuumenna ghee tai öljy kannellisessa pannussa tai painekeittimessä. Lisää jeeran siemenet, ja kun ne alkavat tuoksua ja hieman rätistä, lisää sipuli. Kun sipuli on saanut hieman väriä, lisää valkosipuli- ja inkivääri- tahna ja paista muutama minuutti, kunnes raaka haju on hävinnyt. Lisää tomaatti, jauhetut mausteet ja suola ja paista, kunnes tomaatti on pehmentynyt hieman. Lisää juurekset ja noin 3-4 dl vettä, kiehauta, pienennä lämpöä ja peitä kannella. Hauduttele, kunnes kaikki juurekset ovat pehmeitä. (Jos kypsennät korman painekeittimessä, keitä kolmanteen vihellykseen asti.) Inspiraation lähde: anoppi |
Näyttääpä hyvältä ei mitään sellaisia aineksia mitä täällä ei löydy.Muuten,ihan off topic.eilen bussipysäkillä juttelin sen meidän talossa olevan intialaisen kanssa joka hoitaa erästä Alzheimer-miestä täällä.Kysyin mistä hän on ja arvaas mitä...hän on Hyderabadista !
VastaaPoistaNo jopas on! :-D Kylläpäs ne hyderabadilaiset ovat levittäytyneetkin joka paikkaan. Kuulin äskettäin myös Zimbabwesta bloggaavalta Chidolta, että hän oli törmännyt siellä hyderabadilaiseen. :-)
PoistaUpean värinen tuo korma! Ja aika huikea ajatus käyttää kormaan punajuurta, ei olisi ikinä tullut mieleen. Punajuuri on yksi suosikki vihanneksistani!
VastaaPoistaHih, eipä olisi tullut minullekaan, mutta kiva että anopille tuli. :-)
PoistaMinä taas en ole koskaan oikein hirveästi rakastanut punajuurta, ja olen yrittänyt löytää aina uusia tapoja syödä sitä, jos se vaikka maistuisi paremmin. Tässä punajuuri meni ihan huomaamatta. :-)
Väreistä tuli hiukan mieleen kesäkeitto! Tiedätkö muuten yhtään, mistä anoppi on reseptin saanut? Vai oliko ihan hänen omaa ideointiaan? En ole koskaan törmännyt tämän tyyppiseen reseptiin!
VastaaPoistaEn ole oikein oppinut käyttämään punajuurta, kun mieskin hiukan syrjii kyseistä vihannesta. Viimeksi, kun jääkaappiin ilmestyi punajuuri, seurasi järkyttynyt kysymys: "miksi täällä on tällainen?"
Punajuuresta tulee kyllä upea väri! Pelkkä tomaatti ei varmaan antaisi noin syvää sävyä, tai ainakin korman väri näyttää kuvissa todella hienolta.
Ohje on mitä luultavimmin anopin kehittelemä. Hän on kova kokeilemaan kaikkea uutta ja kehittelemään uusia reseptejä erityisesti silloin, kun on jokin jääkaapin tyhjennysoperaatio menossa. ;-)
PoistaAnoppi katsoo myös paljon ruokaohjelmia (paikallisia siis) ja imee sieltä uusia vaikutteita. Ruoka onkin minulle ja anopille aivan erinomainen keskustelunaihe, erityisesti nykyään, kun olen taas innostunut ruoanlaitosta. Anopilta saa kyllä vaikka mitä ideoita, jos vaan jaksaa kuunnella. :-)
Kylläpä nauratti tuo miehesi kommentti. Eipä taida tosiaan punajuuri olla tykätty vihannes. :-D