15. tammikuuta 2014

Inkivääri-valkosipulitahna


Inkivääri-valkosipulitahnan valmistus ei ole mitään rakettitiedettä, mutta ajattelin tehdä tästäkin postauksen, kun satuin tarvitsemaan lisää tahnaa. 

Inkivääri-valkosipulitahnaa käytetään intialaisessa ruoanvalmistuksessa todella paljon, joten sitä on hyvä olla aina valmiina. Valmista tahnaa voi ostaa kaupoistakin, mutta en oikein näe syytä valmiin tahnan ostamiselle, kun tahnan valmistus on niin helppoa ja nopeaa. Valmiissa tahnoissa on usein myös lisäaineita, joita itse tehdyssä ei tietystikään ole. Kaiken lisäksi inkiväärissä ja valkosipulissa on niin paljon hyviä terveysvaikutuksia, että tahnaa kannattaa tehdä jo senkin takia. :-)

Tahnaa voi tehdä myös tarpeen mukaan pienempinä annoksina, mutta minusta on näppärämpää tehdä isompi annos kerralla, jolloin tahnaa on aina valmiina. Ja toisaalta: kun kaapissa on valmista tahnaa, sitä tulee myös käytettyä useammin. Pienemmät annokset voi valmistaa myös raastamalla - inkivääri ja valkosipuli vain raastetaan ja sekoitetaan - mutta tällaisen tahnan koostumus ei ole aivan samanlainen kuin jauhamalla saadun. Inkivääri varsinkin jää usein sellaiseksi säikeiseksi, eivätkä säikeet näytä ruoassa kovinkaan kivoilta. 

Tahnaa varten tarvitaan vain inkivääriä ja valkosipulia, joita kumpaakin tulee suunnilleen saman verran. Öljy parantaa tahnan säilyvyyttä ja säilyttää myös sen värin paremmin, joten sitäkin kannattaa hieman lisätä. Jotkut (esimerkiksi anoppi) lisäävät tahnaan myös suolaa ja kurkumaa, mutta itse käytän tahnaani vain edellä mainittua kolmea ainesta. Jauhamisen helpottamiseksi tahnan valmistuksessa voisi käyttää öljyn sijasta myös vettä, mutta vesi huonontaa säilyvyyttä, joten jos tahna on tarkoitus säilyttää jääkaapissa, suosittelen öljyn käyttämistä. Jos taas tahna on tarkoitus pakastaa, vettäkin voi käyttää.

Joskus tahna muuttuu jääkaapissa vihertäväksi, mutta se ei vaikuta tahnan makuun tai käyttökelpoisuuteen millään lailla. En tiedä tarkalleen, mistä värin muutos johtuu, mutta olen käsittänyt, että öljy ehkäiseen tätäkin ilmiötä. 

Tahnan valmistusta varten kannattaa valita mahdollisimman tuoreen oloista inkivääriä, sellaista kiinteää ja painavaa, joka on sisältä kellertävää ja "mehevää". Kuivahtaneet, kurttuiset ja keveän tuntuiset inkiväärinjuuret kannattaa jättää kaupan hyllylle. Olen varmaankin kauppiaiden kauhuasiakas, sillä testaan inkiväärin tuoreutta kaupassa vielä niin, että katkaisen inkiväärinjuuresta palasen, jotta näkisin, millainen se on sisältä.

Inkivääri-valkosipulitahna

saman verran inkivääriä ja valkosipulia
hieman öljyä
(kurkumaa)
(suolaa)

Laita kaikki ainekset blenderiin ja jauha ne tasaiseksi tahnaksi. (Pienemmän määrän voi jauhaa myös morttelissa.) Kaavi tahnaa välillä kulhon reunoilta alas, jotta saisit tahnasta mahdollisimman tasaista. 

Jos säilytät tahnan jääkaapissa, laita tahna kuivaaseen ja puhtaaseen lasipurkkiin ja sulje purkki hyvin. Jos haluat pakastaa tahnan, on kätevämpää pakata tahna annoskokoisiksi paloiksi esim. jääpalamuotteihin tai pieniin folionyytteihin, ja pakata ne tiiviiseen rasiaan. 

Tahna säilyy jääkaapissa ainakin kolmesta neljään viikkoa ja pakastimessa huomattavasti pidempään. Muista aina ottaa tahnaa kuivalla ja puhtaalla lusikalla!

12 kommenttia:

  1. Tää on hyvä myös flunssan hoitoon ;)
    - joka päivä vaikka leivän päälle sipasu.
    Oleks kokeillu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kääk, en varmaankaan uskaltaisi kokeilla tätä raakana. :-) Mutta varmasti säikäyttää flunssan pois. ;)

      Poista
  2. Tuollaiset tahnat ovat niin käteviä:) Mulla on aina joku tahna jääkapissa,jota on sitten helppo laittaa eri juttuihn. Inkivääri plus valkosipuli,,ihana seos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen hirveän laiska tekemään mitään muita tahnoja, vaikka kyllä pitäisi, kun itse tehdyt ovat kuitenkin niin paljon parempia kuin kaupasta ostetut.

      Poista
  3. Olen tehnyt itse vain valkosipulitahnaa, mutta taidan nyt kokeilla tätä inkivääri-valkosipuliyhdistelmää. Olet oikeasa, sitä on niin kätevä käyttää kun purkki on valmiina jääkaapissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä paljon helpompi tehdä kerralla isompi satsi kuin tehdä aina vain ruokaan tarvittava määrä. Valmista tahnaa on aina ilo ottaa kaapista.

      Poista
  4. Hih, minäkin olen saanut aikaan vihreää tahnaa, tai tarkemmin sanottuna vihreää sabzia, kun olen sekoittanut inkivääri-valkosipulitahnan soseutettuun sipuliin! Aika skitsofreeninen tilanne tuijottaa siinä sitten kasaria ja miettiä, miten kahdesta valkoisesta jutusta tulikin vihreää. Jokin täysin vaaraton kemiallinen reaktio siinä on taustalla.

    Tunnustan käyttäväni usein kaupan tahnoja, mutta niissä maku on todellakin erilainen. Säilöntäaineena käytetty sitruunahappo saattaa tehdä tahnasta vähän liian terävän makuisen ja peittää noita pääraaka-aineita alleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritin etsiä netistäkin selitystä tuolle vihertymisilmiölle, mutta en löytänyt. Tai siis löysin, montakin, mutta en oikein ymmärtänyt niitä, kun kemia ei ole koskaan ollut mun vahvin lajini. :-)

      Mulla on aika vähän kokemusta valmiista tahnoista – kerran olen semmosien pussukan tainnut Intiassa ostaa, kun ei ollut kunnon mikseriä, jolla olisin saanut tahnaa tehtyä. Ei kai niissä mitään vikaa ole, ja onhan se kuitenkin helpompi ostaa tahna kaupasta valmiina. Itse ostelen valmiina lähinnä currytahnoja thaikkuruokiin ja sitten jotain kiinalaisia mömmöjä. Ne tosin tuppaavat jäämään kuljeksimaan kaappiin sen jälkeen, kun olen niitä yhden kerran käyttänyt. :-)

      Poista
    2. Ehkä kyse on vain hapettumisesta. Se selittäisi miksi öljyn käyttö tahnassa ehkäisee vihertymistä.

      Poista
    3. Jotain tuommoista olen itsekin ounastellut...

      Poista
  5. Kiitos reseptistä, tämä oli paras löytämistäni! + Miinusta tulee kirjoitusvirheistä, voisi korjata ainkin tuon "kuivaaseen".

    VastaaPoista

Kokki kiittää viestistäsi!