6. syyskuuta 2013

Kurpitsaa intialaisittain



Tykkään butternut- eli myskikurpitsasta, ja ilahdun aina syksyllä, kun huomaan sitä taas ilmestyneen kauppoihin. Myskikurpitsa on ihanaa erityisesti paahdettuna, mutta nyt halusin kokeilla, millaista intialaista ruokaa siitä syntyisi. Etukäteen hieman pelotti, miten kurpitsan makeus sopisi yhteen intialaisten mausteiden kanssa, mutta hyvinhän nuo sopivat. Jopa ukkeli tykkäsi tästä, vaikka hän syö kurpitsaa muutoin hyvin pitkin hampain. Ehkä taika oli niissä intialaisissa mausteissa? :-)


Myskikurpitsaa intialaisittain

1 rkl öljyä
1 tl jeeran eli juustokuminan siemeniä
1/4 tl sarviapilan siemeniä (methi)
1 punainen kuivattu chili pariin palaan katkaistuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna 
1 sipuli hienonnettuna
½ tl kurkumaa
½ tl chilijauhetta (tai maun mukaan; tällä ei tule kovin tulista)
reilu 1 tl korianterijauhetta
n. ½ kg myskikurpitsaa sokeripalan kokoisina kuutioina
n. 1 tl suolaa
½ tl mangojauhetta eli amchooria (ks. vinkeistä alta)

Kuumenna öljy pannulla ja lisää jeeran ja sarviapilan siemenet.
Kun siemenet rätisevät, lisää chilipalat sekä valkosipuli.  Paista
hetki (kunnes chili on hieman tummunut) sekoitellen ja lisää
sipuli. Paista korkeahkolla lämmöllä, kunnes sipuli on saanut
hieman väriä (5-10 minuuttia).

Lisää kurkuma, chilijauhe, korianterijauhe ja paista muutama
sekunti mausteita pannulla käännellen. Lisää kurpitsakuutiot,
suola sekä muutama ruokalusikallinen vettä, sekoita ja alenna
hieman lämpöä. Hauduttele kannen alla, kunnes kurpitsa on
pehmeää (ehkä kymmenisen minuuttia). Jos ruoka uhkaa
tarttua pannuun kiinni, lisää ripaus vettä.

Lisää mangojauhe, sekoita ja jatka hauduttelua muutama
minuutti. Maista suola ja lisää sitä tarvittaessa.

Vinkkejä 

  • Varo paistamasta sarviapilaa liian pitkään, sillä se muuttuu liikaa paistettaessa erittäin kitkerän makuiseksi. 
  • Mangojauheen sijasta voi laittaa myös muutaman ruokalusikallisen sitruunamehua.
  • Ruoka onnistuisi varmaan muillakin kurpitsoilla kuin myskikurpitsalla (ei ehkä kuitenkaan kesäkurpitsalla).

8 kommenttia:

  1. Tuo samainen kurpitsa on minunkin suosikkejani ja täällä sitä ilokseni saa hyvin vuoden ympäri:) Ihanat mausteet tuossa kurpitsaruuassasi,pitäneekin kokeilla joku päivä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tosi kiva, että butternutia saa nykyään Suomestakin aika hyvin, ainakin isoimmista marketeista. :-) Ei tästä ole kovin monta vuotta, kun se oli kaupoissa vielä melkoinen harvinaisuus.

      Poista
  2. Hyvän näköistä! Liian harvoin tulee tehtyä mitään kurpitsasta.
    Tuo mangojauhe on minulle tuntematon. Käytetään siis ihan maun vuoksi, ei esim. tekstuurin tai muun takia??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaankin ihan liian harvoin tulee tehtyä mitään kurpitsasta!

      Mangojauhetta käytetään ihan vain maun takia - se tuo ruokaan sellaista hedelmäistä happamuutta.

      Poista
  3. Testattu ja ihan hyvää oli! Kiitokset ohjeesta. Ravintolapäivänä joku koju tarjosi aika vastaavanlaista currya lantusta tehtynä. Sekin oli hyvää. Täytyy seuraavaksi kokeilla toimisiko sama maustesetti lantunkin kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos maistui, ja kiitos kun annoit palautetta. :-)

      Lanttu kuulostaa mulle vähän extremeltä, mutta mikä ettei; eihän se nyt niin erilaista kuin kurpitsa ole. :-)

      Poista
    2. Ohje vaikuttaa hyvältä täytynee kokeilla!
      Kotipuutarhurina kasvatan itse muun muassa talvikurpitsaa.
      -Säilykkeet eivät tee kauppaansa, mutta vuosituotos on kymmenestä sataan kiloon (tänä vuonna sadan paikkeilla)-Käytännön syistä kurpitsaa on kokattava vähintään kerran pari viikossa.
      -Itse olen päätynyt pitkälti itämaisiin mausteyhdistelmiin, ja soveltavaan kokkaukseen, mikä auttaa myös ruokahävikin pienentämisessä.
      Mausteiden valinnassa yleisin ongelma on ollut, ettei ruoka maistu miltään sinä päivänä, kun se on valmistettu, vaan maut tulevat esiin vasta vuorokauden kuluttua.
      Tästä ongelmasta olen alkanut päästä marinoimalla kurpitsapaloja ja muita paistettavia kasviksia valinnaisten maustetahnojen, suolan, pippurin, viinietikan, jeeran valkosipulin, clilin, kala-, soija- tai äyriäiskastikkeen ym. itämaisten mausteiden seoksessa tuntikausia ennen ruuan valmistusta.
      Mausteiden käytössä vain mielikuvitus on rajana, kunhan muistaa, että ruokaa on maustettava myös valmistusvaiheessa.
      Kurpitsan kuullotukseen käytän usein kookosrasvaa, koska sillä päästään kuumempaan paistolämpöön, kurpitsan nestepitoisuus vähenee ja malto kiinteytyy.
      kookosrasva myös korostaa ruokaan mahdollisesti lisättävien sitrusaromien makua.

      Poista
    3. Vautsi, kiitos asiantuntijan kommentista ja loistavista vinkeistä! :-)

      Itse syön kurpitsoja edelleenkin aika vähän, mikä johtuu ehkä siitä, että olen ehkä jämähtänyt tekemään aika samantyyppisiä juttuja tyyliin uudissa paahdettu, keitto jne. Mutta nythän sitä voisi kokeilla muutakin, kun tuli niin hyviä vinkkejä. :-)

      Poista

Kokki kiittää viestistäsi!