17. syyskuuta 2013

Paneer sandesh


Näin tämän ohjeen joskus kauan sitten telkkarissa Intiassa, ja ilokseni ohje löytyi netistäkin. Tätä lämpimänä tarjottavaa jälkkäriä oli pakko päästä kokeilemaan, kun oli nyt sitä paneeria ja uunikin käytössä.

Muokkasin jälkkäriä hieman, kun alkuperäinen ohje oli sokeriton terveysohje, eikä minulla ollut steviaa. Mehunikaan ei ollut appelsiinimehua vaan jotain muuta kaapista löytynyttä mehua, jossa oli kaikki hedelmät sekaisin. Appelsiinimehu olisi ehkä sopinut tähän paremmin (tai omenamehu vieläkin paremmin), sillä käyttämäni mehu oli aika hapanta, joten siihenkin piti lisätä sokeria.

Mutta tässä siis oma versioni paneer sandeshista, jossa siis on alla omenaviipaleita ja mansikoita mehuliemessä, ja päällä on paneer-juustokerros.

Jos valmistat paneeria tätä jälkkäriä varten, paneeria ei tarvitse litistää painon alla, kun juusto kuitenkin murustellaan. Paneerin valmistus nopeutuu siis huomattavasti. Tein paneeria jo toisenkin kerran, ja toisella kerralla paneer ei onnistunut ihan yhtä hyvin kuin ensimmäisellä kerralla. Lisäsin havaintoja tästä toisesta paneer-kokeilusta tuonne aiemman paneer-juustopostauksen loppuun.


Paneer sandesh

Hedelmäliemi:
 ½ rkl voita
2,5 dl (appelsiini)mehua
2 kokonaista neilikkaa
3 vihreää kardemummaa
pätkä kanelitankoa
4 kokonaista mustapippuria
1 iso (hapahko) omena
10 - 12 mansikkaa paloiteltuna

Juustokerros:
200 g paneeria
½ - 1 dl kermaa (itselläni oli vaniljakastiketta)
makeutusta maun mukaan (itse laitoin pari rkl sokeria)

Pinnalle:
mantelilastuja
mansikoita

Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen.

Kuori omena ja poista siemenkota. Leikkaa omena
ohuiksi viipaleiksi. 

Sulata voi kattilassa ja lisää mehu. Lisää kokonaiset
mausteet ja kiehauta. Lisää omenaviipaleet, peitä
kannella ja hauduttele 5-10 minuuttia. Poista kansi
hauduttelun puolivälissä ja anna mehun tiivistyä puoleen.

Ota kattila pois liedeltä, kalastele kokonaiset mausteet
liemestä pois ja lisää mansikat. Jätä muutama mansikka
koristelua varten.

Muussaa paneer-juusto erillisessä kulhossa ja sekoita
joukkoon kerma (tai vaniljakastike). (Ilmeisesti kerman
pitää alkuperäisen ohjeen mukaan olla vatkattua, vaikka
en oikein ymmärrä, mikä funktio kerman vatkauksella on,
kun kermaa on alkuperäisessä ohjeessa vain kaksi ruoka-
lusikallista.) Lisää makeutusta maun mukaan.

Kaada hedelmäliemi halkaisijaltaan n. 15 cm:n kokoiseen
vuokaan. Leikkaa foliosta tai kelmusta hieman vuokaa
isompi pala ja muotoile paneer-sekoitus sen päälle levyksi,
vuoan muotoon. Keikauta paneer-levy vuokaan liemen
päälle ja tasoittele pintaa lusikalla.

Koristele vanukas mansikanpaloilla ja mantelilastuilla.
Paista 220-asteissa uunissa 15-20 minuuttia tai kunnes
juustokerroksen reunat ovat hieman ruskettuneet (mulla
meni noin 25 minuuttia).

Tarjoa lämpimänä.

2 kommenttia:

  1. Nami,tuo oli varmaankin hyvää:) Ensi kerran kun näen jonkun makean ohjeen paneerista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paneer on tosiaan monikäyttöistä, ja siitä tehdään paljonkin kaikenlaisia makeita juttuja. Ja siksi on hyvä, jos siinä ei ole suolaista makua. :-)

      Poista

Kokki kiittää viestistäsi!