13. toukokuuta 2013

Pinaatti-juustokokkeli


En ole koskaan ollut mikään paneer-juuston suuri ystävä, kun en ole tykännyt kastikkeessa killuvista mauttomista juustokuutioista. Intialaisesta munakokkelista egg bhurjista, joka on muuten yksi lempiruoistani, tuli mieleeni, että paneer voisi olla paljon maukkaampaa, jos juuston murustelisi munakokkelimaiseksi muruksi. Tykkäsin paneerista tässä muodossa kovasti, ja tästäkin tuli heti kerralla yksi lempiruoistani. :-)

Suomessa tähän sopisi mikä tahansa miedon makuinen juusto, joka kestää kuumentamista ilman, että juusto lötsähtää, ja jonka pystyy murustelemaan. Olen käyttänyt paneerin tilalla Suomessa joskus Valion kotijuustoa, mutta en nyt muista millaista se on rakenteeltaan - pystyisikö sitä murustelemaan tällä tavalla. Mitenköhän tofu tähän sopisi?

Munasta tuli muuten mieleeni, että kun tässä yhtenä päivänä nojailin parvekkeen kivikaiteeseen, totesin sen olevan niin kuuma, että kädet melkein paloivat. Ei mikään ihme, kun auringossa saattaa olla lähemmäs 60 astetta. Tuumasin, että tässähän voisi melkein munan paistaa - vai voisiko? No, se piti tietenkin kokeilla.

Muna.

Muna paistatteli siinä auringossa lähemmäs pari tuntia, ja - jännitys tiivistyy - se ei paistunut. Se vain hieman hyytyi ja jämähti kiveen kiinni niin kovin, että siinä olikin siivoamista. Toivottavasti naapurit eivät tarkkailleet puuhiani kovinkaan tarkasti. :-D



Pinaatti-juustokokkeli


1 rkl öljyä
1 tl juustokuminan eli jeeran siemeniä
1 sipuli hienonnettuna
1 vihreä chili hienonnettuna
pari valkosipulinkynttä hienonnettuna
1/3 tl kurkumaa
½ - 1 tl suolaa
1 tl korianterijauhetta
½ - 1 tl chilijauhetta
pari kourallista tuoretta pinaattia hienonnettuna
200 g juustoa


Murustele juusto munakokkelimaiseksi muruksi.

Kuumenna öljy pannulla ja lisää jeeran siemenet. Kun siemenet alkavat
tuoksua ja hieman sihistä, lisää sipuli, chili ja valkosipuli. Paista, kunnes
sipulit ovat saaneet hieman väriä.

Lisää jauhetut mausteet ja suola ja sekoita hyvin. Lisää pilkottu
pinaatti ja paista pari minuuttia, kunnes pinaatti on painunut kasaan.

Lisää joukkoon murusteltu juusto ja kuumenna seos.

Inspiraation lähde: Egg Bhurji

16 kommenttia:

  1. Ihana tuo munanpaistokokeilu!

    Sopisiko paneerin sijaan esim. feta tai halloumi? Vai onko liian suolaista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :-)

      Halloumi saattaisi sopiakin! Jos se vaan on rakenteeltaan sellaista, että sitä saa murusteltua. En ole koskaan kokeillut halloumin murustelemista, kun olen vaan grillannut tai paistanut sitä. En muista halloumin suolaisuutta, mutta sitähän voisi liottaa ensin vähän?

      Poista

  2. Höh mites se ei paistunut.Olen sen verran utelias että varmaan itsekin olisin kokeillut mutta hyvä tietää ettei kannata;D
    Nami annos.Olen kerran tehnyt paneeria,ihan hyväähän se on.Tuo annos kuulostaa kyllä sellaiselta että pakko tehdä sitä joku päivä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No en kyllä ymmärrä. Muistelin, että valkuainen alkaisi hyytyä jo 60 asteessa (vai miten se nyt meni), eli lämpöä ei sitten kai ollut vain tarpeeksi? Valkuaisesta tuli vain sellainen kova geelimäinen läpinäkyvä kalvo. Ei kannata kokeilla kotona. ;-D

      Poista
  3. Onkohan intialaisissa ravintoloissa myytävä paneer sitä oikeaa paneeria? Tekevätköhän ravintolat sen itse? No joka tapauksesssa, minusta se on oikein hyvää. Yritin kerran tehdä kotijuustoa itse intialaista ruokaa varten, mutta siitä ei tullut mitään. Muistaakseni kuumennettiin maitoa ja lisättiin siihen sitruunanmehua, jolloin juuston olisi pitänyt alkaa muodostua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se ravintoloiden paneer on varmaan ihan oikeaa paneeria, ja varmaankin tekevät sitä itse.

      Minä en ole koskaan kokeillut paneerin tekoa, vaikka ei sen kuulemma kovin vaikeaa pitäisi olla. Sen vähän mitä olen paneeria tarvinnut, olen täällä ostanut valmiina, ja Suomessa en ole sitä juurikaan syönyt, kun en ole siitä hirveästi tykännyt. Nyt voisi alkaa pikkuhiljaa totuttelemaan. Kesällä Suomessa meinaan kyllä kokeilla paneerin tekoa, kun mulla on siellä sellainen sopiva harsokangas. :-)

      Poista
  4. Kotijuusto on parasta paneerin-korviketta Suomessa. En nyt äkkiseltään muista kumpi oli parempaa Ingmannin vai Valion (toinen oli kumimaisempaa ja toinen murustui paremmin). Muut juustolaadut on joko liian suolaisia tai eivät murustu tarpeeksi/ota makua itseensä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En muistanut, että Ingmannillakin on kotijuustoa. Niistä toinen oli minunkin mielestä selvästi parempi korvike paneerille, mutta en muista minäkään, kumpi, Valion vai Ingmannin. Olisiko sittenkin ollut tuo Valion juusto, kun on iskostunut niin mieleeni?

      Poista
  5. Minä pidän paneerista ja egg bhurji on myös yksi lemppareistani.
    Tuo munajuttu huvitti kovasti, olen nimittäin itse joskus pohtinut samaa, että paistuisiko kananmuna vai ei.

    Jotkut muutkin ovat kokeilleet sitä:
    http://www.loc.gov/rr/scitech/mysteries/friedegg.html
    Tuon jutun mukaan vaatisi noin 70 c asteen lämpötilan, että alkaa hyytymään.

    t. simran

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :-D Kiitos linkistä! Seitsemääkymmentä astetta ei täällä kyllä koskaan ole, joten ei taida munat paistua ihan pelkän auringon voimalla. Ja minä kun vielä oikein levitin tuohon "pannulle" gheetäkin, ettei tarttuisi pannuun kiinni, hih.

      Mutta nyt minua alkoi kiinnostaa kokeilla munan paistamista auton konepellillä. ;-D

      Poista
  6. Paneer, rakkauteni! Tämä kuulostaa maukkaalta ja raikkaalta versiolta.

    Hyvää paneerin korviketta voi todella olla vaikea löytää! Suomestakin saa onneksi nykyään Hakaniemestä ihan oikeaa paneeria useammastakin liikkeestä, sellainen valkoinen paketti muistaakseni merkkiä NVF. Päällä lukee isolla ”Paneer”. Paketti on aika iso, mutta jos kaikki ei mene kerralla, ylijäämän voi pakastaa. Itse en jaksa tehdä juustoa kotona alusta asti, voi voi. :D Tietty tämä valmistuotteiden tarjoama luksus on saatavilla vain pääkaupunkiseudulla asuville.

    Monta kertaa olen kyllä myös hankkinut turkkilaisista kaupoista jotakin, joka näyttää paneerilta, sisältää muka vain maitoa ja hapatetta ja paketin päällä vielä lukee ”panir” tai jotakin vastaavaa – mutta sisältö ei koskaan ole kuin intialaista paneeria. Kun yritän ruskistaa turkkilaista juustoa pannulla, se sulaa. :( Intialaisten kauppojen paneer on ainoa, joka on kestänyt kypsentämistä eli on ihan sitä ihteään.

    Kotijuustoa taas en ole itse kokeillut. Eräällä tuttavalla tosin oli intialainen ravintola, ja mies todisti keittiössä vieraillessaan, että palak paneer syntyi Valion kotijuustolla. :D Ehkä hienommissa paikoissa ollaan sitten autenttisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tosi paljon vinkistä, Olki! En ole tiennyt, että Hakiksesta saa ihan oikeaa paneeria - tosin en ole hirveästi etsiskellytkään. ;-) Ilmeisesti tämä on siis tuorepaneeria eikä pakastettua? Kannattaa siis kai haeskella sitä jostain kylmäkaapista?

      Poista
    2. Jep, kylmäpuolelta löytyy, eli tuorepaneeria siis! Maku ja koostumus oikein hyviä, suosittelen. Ainakin Indian Market ja Taj Mahal myyvät. Kimpaleet ovat melko suuria, noin 300-400 g, joten riittää pariinkin kokkauskertaan. Hintaakin kyllä tulee noin 5-6 eur/pala! Tosin saatuani joskus tunnin työllä päälle 100 g kotitekoista paneeria litrasta maitoa ei valmispaneerin hinta säästyneeseen vaivaan suhteutettuna tunnukaan niin pahalta...varsinkaan, kun kotipaneerin litistäminen sen koossa pysymiseksi oli sekin tuskaa. :D

      Poista
    3. Mahtava juttu! Jos paneeria tosiaan löytyy noin helpolla (kummatkin on mulle tuttuja kauppoja), niin tuskin jaksan minäkään sitä itse tehdä. :-D Multa unohtui tuo litistämisvaihe nimittäin ihan kokonaan, ja tuli jo tuskanhiki sitä ajatellessa. ;-) Mutta kyllä paneerin tekoa pitää ainakin kerran kokeilla, niin voi ainakin sanoa kokeilleensa. ;-)

      Poista
  7. Kylla kirvoitti hyvat aamunaurut tama kanamunakokeilu :D Olen kayttanyt taalla halloumia paneerin sijaan intialaisissa ruuissa, tosin en viitsi edes puhua intialaisista ruuistani sinun herkkujen rinnalla...Rakastan pinaattia joten tata pitaa kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! :-D Itseänikin hieman huvitti, etenkin kun ajattelin, että jos joku naapuri seuraa, mitä oikein puuhailen...:-)

      Minäkin rakastan pinaattia. Täällä se on vielä niin halpaakin verrattuna Suomeen, että sitä tulee syötyä tosi paljon.

      Poista

Kokki kiittää viestistäsi!