10. toukokuuta 2013

Kevyt katkarapucurry


Erinäisistä syistä johtuen tuli hieman postaustaukoa, mutta jospa tämä tästä taas. Syödä kun pitää aina - vaikka paljon muuta ei pitäisikään.

Näin tänään kaupassa ihania tuoreita, kuorittuja ja putsattuja (ja halpoja, hih) katkarapuja, ja niitä piti ehdottomasti saada. Tämä ruoan kanssa kävi samalla tavalla kuin minulle aika usein käy: rupesin tekemään ihan toista ruokaa, mutta muutinkin mieltäni kesken ruoanlaiton, ja ruosta tulikin ihan toisenlainen kuin alun perin piti. :-) Hyvää joka tapauksessa.


Kevyt katkarapucurry


n. 500 g katkarapuja (mieluusti tuoreita)
½ - 1 tl chilijauhetta
½ tl suolaa
1/3 tl kurkumaa

1 rkl öljyä
1 tl juustokuminan eli jeeran siemeniä
½ tl fenkolinsiemeniä
1 iso sipuli hienonnettuna
pari valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 pieni vihreä chili paloiteltuna
n. 10 currylehteä (voi jättää poiskin)
1/3 tl kurkumaa
½ - 1 tl suolaa
1 iso tomaatti paloiteltuna
n. 300 g pullokurpitsaa (ks. lisää vihjeistä alta)
1 ½ tl korianterijauhetta
2-3 dl vettä
sitruunamehua maun mukaan
(tuoretta korianteria koristeluun)


Huuhtele ja putsaa katkaravut. Sekoita katkaravut kulhossa chilijauheen,
kurkuman ja suolan kanssa sekaisin ja anna maustua vartista puoleen
tuntiin.

Kuumenna öljy pannulla ja lisää jeeran ja fenkolin siemenet. Kun ne
alkavat hieman raksua, lisää sipuli, valkosipuli, chili ja currylehdet. Anna
sipuleiden saada hieman väriä ja sekoittele välillä.

Lisää pannulle kurkuma, suola ja tomaatit. Anna tomaattien hieman
pehmentyä (paista muutama minuutti) ja lisää pullokurpitsa. Peitä kannella
ja hauduttele, kunnes pullokurpitsa on viittä vaille kypsää. 

Lisää korianterijauhe, katkaravut ja sen verran vettä, että ainekset juuri ja
juuri peittyvät. Anna kiehahtaa, peitä kannella ja hauduttele, kunnes
katkaravut ovat pehmeitä mutta eivät sitkeitä. (Minulla meni tähän noin
viisi minuuttia.)

Mausta lopuksi sitruunamehulla, ja ripottele päälle halutessasi tuoretta
korianteria.


Inspiraation lähde: tuoreet katkaravut ja sitruunan himo


Huomioita:

  • Jos käytät kypsennettyjä katkarapuja (niitä vaaleanpunaisia), lisää ne joukkoon ihan viime minuutilla, niin että katkaravut vain juuri ja juuri kuumenevat.
  • Suomessa voisi käyttää pullokurpitsan tilalla vaikkapa kesäkurpitsaa. Kesäkurpitsa pehmenee niin nopeasti, että se kannattaa lisätä pannulle huomattavasti myöhemmin kuin pullokurpitsa. Anna siis tomaattien pehmentyä rauhassa ennen kesäkurpitsan lisäämistä.

6 kommenttia:

  1. Nyt kyllä alkoi tehdä mieli katkarapuja! Herkulliselta näyttää:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :-) Minä vasta maistelin, ja nyt lähden syömään. :-)

      Poista
  2. Curry on lemppariruokaani. Onneksi Suomestakin saa nykyään hyvin katakarapuja. Ostan usein omani kala-autosta, joka säännöllisesti tulee koputtelemaan ovelle. Herkullisen näköistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kuullut joltakin toiseltakin tuosta kala-autosta, ja se on kyllä tosi kiva idea! Harmi kun en ole päässyt itse koskaan asioimaan siellä.

      Katkarapuvalikoimat ovat nykyään tosiaan hyvät ihan tavallisissa marketeissakin. Aasialaisista kaupoista saa joskus katkoja hieman suomalaisia marketteja halvemmalla.

      Poista
  3. Kiva, että satuin löytämään myös tämän blogisi :) vaikka meillä mies hoitelee kokkauspuolen suvereenisti, koska on siinä parempi ja hänellä on ehkä kuitenkin vähän enemmän aikaa ja ennen kaikkea kiinnostusta kuin minulla. Minä olen usein apukokkina ja tietty siivoan keittiön sotkut!
    Tykkään ajatuksestasi, että reseptien (tai kokkauksen) ei tarvitse olla autenttista,sillä suomessa saatavat raaka-aineet ovat erilaisia ja erimakuisia. Tykkään fusion-kokkauksesta. Meillä tehdään esim. karjalanpaistia intialaisittain uunissa - ja on hyvää!!
    t. simran

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin kiva, että löysit myös tänne! :-)

      Mistähän saataisiin meillekin kokkaava mies, hih. Ei mies kyllä nälkään kuole yksin ollessakaan, eli kyllä hänkin tarvittaessa osaa ruokaa laittaa, mutta muuten sen homman hoitelen kyllä minä. Oikeastaan samoista syistä kuin teillä mies. :-)

      Autenttisuus alkoi tuntui minusta ihan kahleelta, ja siksi tästä blogista tuli hieman erilainen. On ihanaa ja inspiroivaa, kun ei tarvitse välittää siitä, onko ruoka autenttista vai - riittää, kun se on hyvää. :-)

      Intialainen karjalanpaisti kuulostaa kyllä tosi eksoottiselta! :-D

      Poista

Kokki kiittää viestistäsi!