12. marraskuuta 2013

Makkaraa ja pinaattia

Kylläpä viime postauksesta onkin aikaa! Sen siitä saa, kun rajaa blogin aihealueen niin tarkkaan, ettei tänne voi laittaa oikein muuta kuin intialaista ruokaa. Tauko johtuu nimittäin siitä, että olen viime aikoina innostunut tekemään (ja varsinkin syömään!) ihan tuttuja Suomi-ruokia, kuten kaalilaatikkoa, makaronilaatikkoa, uunilohta, lihamureketta ja uunimakkaraa. En muista, että olisin koskaan elämässäni tehnyt näin paljon perinteisiä suomalaisia kotiruokia! Jostain syystä ne ovat maistuneet viime aikoina ihan parhailta - ei ole kerta kaikkiaan tehnyt mieli mitään "eksoottista". (Ja samalla kaapit ovat itämaisia mausteita ja soosseja pullollaan. Kukahan ne käyttäisi pois?)

Leiponutkin olen, muun muassa banaanikakkua, mokkapaloja ja korvapuusteja. Tuli todetuksi sekin, että en ehkä olekaan niin kelvoton leipoja kuin olen luullut. :-) Mokkapaloista varsinkin tuli ihan järjettömän hyviä, ja helppojakin ne olivat, kun ei tarvinnut muuta kuin sekoittaa kaikki pohjan ainekset yhteen (en ole vieläkään saanut hommatuksi uutta sähkövatkainta, joten kaikki vaahdotukset ovat poissa laskuista). Tosin en noudattanut tuota ohjetta ihan tarkkaan, sillä korvasin osan pohjan kahvista maidolla, mikä oli varmaankin ihan hyvä päätös.

Tänään ostin paketin makkaraa ja päätin toteuttaa yhden perverssin ruokaunelman, joka on kummitellut mielessäni jo Intiasta asti. Siellä kun ei kannata makkaraa ostaa, ellei sitten halua menettää ruokahaluaan. Tässä siis intialaisiin makuihin sovitettua kabanossia. Ei ole makkaran voittanutta. :-D

Ei tästä sörsselistä saa esteettistä kuvaa, vaikka kuinka yrittäisi. :-D


Makkaraa ja pinaattia intialaiseen tapaan

1 rkl öljyä
2 punaista kuivattua chiliä pariin palaan rikottuna
1 tl jeeran siemeniä
1 sipuli hienonnettuna
1 tl inkivääri-valkosipulitahnaa
½ tl suolaa
½ tl korianterijauhetta
1/3 tl kurkumaa
400 g makkaraa
n. 100 g pinaattia
½ tl garam masalaa
mustapippuria maun mukaan

Kuori ja kuutioi makkarat. Huuhtele ja hienonna pinaatit.

Kuumenna öljy isohkolla pannulla ja lisää chilit ja jeeran
siemenet. Kun jeeran siemenet alkavat rätistä ja chilit ovat
hieman tummuneet, lisää sipuli. Paista viitisen minuuttia tai
kunnes sipuli on saanut hieman väriä.

Lisää inkivääri-valkosipulitahna ja jatka paistamiseta parin,
kolmen minuutin ajan. Sekoittele välillä.

Lisää suola, korianterijauhe ja kurkuma, sekoita ja lisää
makkarat. Sekoita hyvin ja paista kovahkolla lämmöllä,
kunnes makkarat ovat saaneet väriä. Lisää hienonnettu
pinaatti ja jatka paistamista, kunnes pinaatti on pehmentynyt.

Lisää lopuksi garam masala ja mustapippuri, sekoita, ja paista
vielä hetki.

Minulla oli pinaatin sijasta paksoita, joten ruoasta ei tullut ihan niin vihreää kuin pinaatilla olisi ehkä tullut, kun paksoin lehdissä on niitä valkoisia osiakin. Laitoin paksoita myös hieman enemmän kuin olisin pinaattia laittanut, ehkä parisataa grammaa (renssattuna).

Ostin pitkästä aikaa myös garam masalaa, ja se olikin vaihteeksi ihan kivan makuista. Ukkelihan ei suostu syömään mitään, missä on garam masalaa, joten en sitä viitsi meille ostaakaan. Itse kyllä tykkäisin käyttää garam masalaa liharuoissa, vaikka en minäkään tykkää, jos sitä on ruoassa liikaa. Tässä ruoassa se oli piste i:n päällä. :-)

11 kommenttia:

  1. PInaatti ja nuo mausteet ovat aina hyviä,mutta omaan annokseen laittaisin vaikka tofua.

    VastaaPoista
  2. Hei mahtaiskos sulla olla ohjetta sellaisiin (perunaisiin?) kasvispyöryköihin curry(kerma)kastikkeessa? Lähinnä mulla siis mielessä sellainen annos, mitä täällä saa Nepalilaisesta ravintolasta, mutta kyllä mulle Intialainenkin versio kelpaisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä taida sellaista minulla olla. Ei ole oikein hallussa nepalilaisten ravintoloiden ruoat. :-)

      Poista
    2. Ok, ajattelin jos Intiankin puolelta löytyisi jotain samantapaista :)

      Poista
    3. Pohjoisessa Intiassa kaikenlaisia pallukoita syödään paljonkin, mutta mulle Pohjois-Intian kasviskeittiö on aika tuntematon, kun väsäilen enempi eteläintialaistyyppisiä ruokia (jotka ei taas välttämättä ole suomalaiseen makuun niin kuin Pohjois-Intian ruoat). Pohjoisen liharuokia teen kyllä enemmänkin, mutta en tosiaan sitä kasvispuolta. Pitäisi vissiin laajentaa repertuaaria pohjoisemmaksikin. :-)

      Nepalilaisessa ravintolassa olen syönyt varmaan viimeksi kymmenen vuotta sitten, joten niiden tarjonta ei ole mulle ollenkaan tuttu. :-)

      Poista
  3. Hahaa! Tämä on loistava! Tein kerran joskus vuosia, vuosia sitten nakkicurrya ystävättäreni ihmetykseksi! Se oli kuitenkin hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kyllä se makkarakin sopii intialaisiin ruokiin. Ainakin vannoutuneen makkaran ystävän mielestä. ;-)

      Poista
  4. Ohoh - onpas jännää, että miehesi ei syö lainkaan garam masalaa! :D Ihan aito eteläintialainen siis. ;) Tiedätkö tarkemmin, mikä siinä maustesekoituksessa nyppii? Kokonaisuus vai joku ihan tietty maku? Onko miehen perheessä koskaan tehty garam masalalla maustettuja ruokia ja onko hän inhonnut niitä, vai onko koko mauste ollut vieras?

    Petra/Rva Patalinnun kommentista tuli mieleen malai kofta, jota on aika usein täkäläisissä ravintoloissa tarjolla. Maria's Menu -blogissa on englanniksi mielestäni todella toimiva resepti, jossa pyörykät on tehty paneerista ja perunasta, ja kastikkeessa on kermaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos! Tuo ohje vaikuttaa tosiaan kokeilemisen arvoiselta, ja nyt on ruoalle nimikin :)

      Poista
    2. Garam masalassa nyppii kai lähinnä se, että siinä on niin paljon kehoa lämmittäviä ja vahvan makuisia mausteita. Osittain garam masala-kammo voi olla myös kotoa opittua, sillä anopin mielestä vähempi on parempi - hän käyttää todella vähän mitään maustesekoituksia (ihan perusmausteita vaan), ja tekee silti todella hyvää ruokaa. Ukkeli on saattanut oppia ruokafilosofiansa siis myös äidiltään. Ja minä tietysti jatkan anopin perinnettä ja kokkailen lähinnä vaan perusmausteilla.

      Poista

Kokki kiittää viestistäsi!