10. syyskuuta 2013

Mehevät kanankoivet


Piti ostaa pitkästä aikaa broiskun koipireisiä, kun ne olivat tarjouksessa. Marinoituja en kuitenkaan ostanut, koska tykkään tehdä (paitsi laiskoina hetkinäni!) broilerille omat maustemoiveet.Tällä kertaa tein tämmöisen intialaisviritteisen maustesekoituksen, ja broilerista tuli aika hyvää, vaikka itse sanonkin. :-)

Muistatteko vielä muuten sen ajan, kun broileria sain vain kokonaisena, kaupan pakastealtaasta? Kyseinen aika tuli minulle mieleen, kun selailin äiskältä nyysimiäni 35 vuotta vanhoja Avotakkoja, ja törmäsin siellä otsikkoon "Pelottaako broileri". Broileri oli minun lapsuudessani harvinaista herkkua, ja äiti laittoi sitä muistaakseni aika harvoin, useimmiten lauantai-iltaisin saunan jälkeen. Miten ajat ovatkaan muuttuneet, kun broileria saa nykyään suikaleina, fileinä, koipina, kaiken maailman marinadeissa ja ilman marinadia, täytettyinä, nuggetteina, valmisaterioina, grillattuna ja mitä vielä! Broilerin valmistus ei ainakaan valikoiman puutteeseen kaadu, vaikka marinoitujen tuotteiden maukkaudesta ja terveellisyydestä voi tietysti olla monta mieltä.

Itse ostan silloin tällöin marinoitua lihaakin, mutta melkein joka kerta saan pettyä siihen, kun marinoitu maistuu aina jollakin tavalla keinotekoiselta ja teolliselta. Ihmettelen myös sitä, miksi marinoimaton liha on usein marinoitua kalliimpaa - eikö asian luulisi olevan päinvastoin? Onko marinoimaton liha jollakin tavalla parempilaatuista kuin marinoitu, kun marinoimatonta lihaa ei saa piilotettua marinadiin?


Mehevät kanankoivet (kahdelle)

Kaksi kanankoipea

Marinadi
2 rkl öljyä
2 valkosipulinkynttä raastettuna/murskattuna
1 tl chilijauhetta
1 tl korianterijauhetta
1 tl kuivattua minttua
½ tl suolaa
1/3 tl kurkumaa
 

Sekoita marinadin ainekset ja hiero seos broilerien
pinnalle sekä nahan alle. Anna maustua jääkaapissa
3-4 tuntia. Ota lihat huoneenlämpöön hyvissä ajoin
(½ - 1 h) ennen uuniin laittoa.

Kypsennä 180 asteessa 1 - 1 ½ tuntia. 

(Itse pidin broilereita uunissa puolitoista tuntia, kun
ukkeli on ihan fanaattinen broilerin kypsyyden
kanssa. Minun pitää aina kypsentää broileri hieman
yli, kun en jaksa kuunnella sitä ininää, että onko tämä
varmasti kypsää. Lyhyempikin kypsennysaika siis
riittäisi.)

Kasvissyöjille anteeksipyyntö: pahoittelen hieman brutaalia kuvaa!

Kauniimpaa en kerennyt ottamaan, kun oli kiire syömään. :-D

6 kommenttia:

  1. Mehukkaan näköisiä tosiaan! Me tykätään ostaa kana usein kokonaisena, mutta se ei olekaan enää niin helppoa. Joskus käyn pyytämässä sieltä grillibroileri-osastolta raa'an kanan... Se on herättänyt hilpeyttä kauppiaissa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :-D Eipä ole tullut mieleenkään, että noinkin voisi tehdä. :-)

      Minä taas en kovin mieluusti laita kokonaista kanaa, kun pelkään sen kypsennystä ja sitä, että se jää jostain kohtaa raa'aksi. Pitäisi varmaan rohkaista mielensä ja käydä ostamassa kokonainen kana vaikka sieltä grilliosastolta. ;-)

      Poista
  2. Se marinoimaton on siksi halvempaa, että siinä on sitä kalliimpaa osaa, eli lihaa paljon vähemmän. Jos on vaikka 250g kanasuikaleita marinadissa, niin vähintään 50g painaa pelkkä marinadi... valitettavasti..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä tietysti. Yksinkertainen selitys, mutta enpä tullut ajatelleeksi. Kiitos. :-)

      Poista
  3. Enpäs ole tullut edes ajatelleeksi, että ennen ei tosiaan kanaa ollut edes kunnolla saatavilla kun nykyisen kaupan hyllyt notkuu jos jonkinnäköistä tuotetta. Mutta totta tosiaan, ei meillä ollut kotona kuin 1-2 kertaa vuodessa kokonaisena paistettua broileria ja siinä oli kanan syönnit! Tämä herkullisen kuuloinen marinadi menee testiin :) Uusia ohjeita kaipaa aina, kun niitä valmiiksi marinoituja ei meille osteta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, sama meillä. Kana oli silloin harvinaista herkkua, vaan toista se on nyt - kana tulee välillä melkein jo korvistakin ulos. :-)

      Toivottavasti maistuu. :-)

      Poista

Kokki kiittää viestistäsi!