Arvaatte varmaankin jo, miten tämä tarina tulee päättymään. Kerronpa sen nyt kuitenkin: kokeilin ja tykkäsin. :-)
Nykyään laitan ituja aika usein, joko kormana tai sitten paistettuna versiona, ja niin ovat idut alkaneet maistua. Niin pitkälle en ole kuitenkaan vielä päässyt, että olisin idättänyt papuja itse, vaikka idättäminen on ymmärtääkseni ihan helppoa. Idättäminen kun on taas sitä terveysintoilijoiden hommaa. :-D Kyllä minua vähän hävettää ostaa kaupasta valmiiksi idätettyjä papuja, mutta jonkunhan niitäkin on ostettava, kun kerran niitä myynnissäkin on. Tällä kauppareissulla kävi tosin pieni kömmähdys, sillä olin lähtenyt ostamaan mung-pavun ituja, mutta kotona huomasinkin ostaneeni itusalaattia. Mutta koska tarkempi tarkastelu paljasti, että salaatti sisälsi vain mung-pavun, vihreiden linssien ja punaisten linssien ituja, arvelin, ettei maailma siihen kaatuisi, vaikka valmistaisinkin korman siitä.
Manteli-kookostahna antaa kormalle ihanaa pehmeyttä ja aavistuksen myös makeutta. Itse käytin kasviksina perunaa ja herneitä, mutta kasvikset voi tietysti vaihtaa mieleisikseen.
Itukorma |
Manteli-kookostahna: 2 rkl manteleita n. 3 rkl tuoretta kookosta Pannulle: 1 1/2 rkl öljyä 1 laakerinlehti parin sentin mittainen pätkä kanelitankoa 2 neilikkaa 2 vihreää kardemummaa 1 isohko sipuli hienonnettuna reilu 1 tl inkivääri-valkosipulitahnaa reilu 1 tl suolaa (maun mukaan) 1/2 tl kurkumaa 1 tl chilijauhetta (maun mukaan) reilu 1 tl korianterijauhetta 2 dl tomaattimurskaa (tai tomaatteja kuutioituna) 2 perunaa kuutioituna n. 100 g (puoli pussia) herneitä 150 g (mung-pavun) ituja |
Liota manteleita puolisen tuntia. Jauha mantelit sekä kookos tasaiseksi tahnaksi. Lisää vettä maltillisesti, jotta saat semmoisen jogurttia hieman paksumman tahnan (kuva löytyy lopusta). Laita tahna sivuun odottelemaan. Kuumenna öljy pannulla ja lisää laakerinlehti, kaneli, neilikat ja kardemummat. Kun mausteet alkavat tuoksua ja ne ovat pullistuneet, lisää sipuli. Paistele keskilämmöllä, kunnes sipuli on saanut väriä. Lisää inkivääri-valkosipulitahna ja jatka paistamista usein sekoitellen, kunnes tahna ei enää tuoksu raa'alta (kolmisen minuuttia). Lisää pannulle suola, kurkuma, chilijauhe ja korian- terijauhe ja kääntele mausteita pannulla hetki. Lisää tomaatit ja jatka paistamista, kunnes seos on kuivah- koa. Lisää perunat ja vettä sen verran, että perunat peitty- vät. Hauduttele, kunnes perunat ovat lähes pehmeitä. Lisää herneet ja jatka hauduttelua muutama minuutti. Lisää idut sekä manteli-kookostahna ja sen verran vettä, että saat paksuhkon kastikkeen. Hauduta vielä viitisen minuuttia ja tarkista maku. |
Oho, enpä ole kormaa koskaan kuullut valmistettavan iduista! Mikä hauska ajatus. Pidän mielessä, iduthan on ihan superterveellisiä, vaikka niillä on kyllä ehkä vaarassa menettää uskottavuutensa tietyissä piireissä, joissa porukka ehkä pelkää, että henkilö sitten seuraavaksi kaivaa laukustaan Rajatieto-lehden ja alkaa saarnata homeopatiasta maanviljelyssä. Vaikka voihan sitä aina olla kaappi-ituilija!
VastaaPoistaAjattelin itsekin joskus lähiaikoina postata ihan tavallisen mung-papuiduista tehdyn curryn. Kotona idätetyt ovat budjettinäkökulmasta niin paljon halvempia, että olen niitä idätellyt itse ilman mitään idätyspurkkeja (ja joku varmaan sanoisi, että ihan väärin, mutta jotakin itua sieltä pavusta on silti puskenut...)
Hih, hyvin kuvailit ennakkoluuloja ituja syöviä kohtaan. :-D Täytyy tunnustaa, että minullakin on ollut tuonsuuntaisia ennakkoluuloja, mutta nyt niitä ei voi enää oikein olla, kun syön ituja itsekin. ;-)
PoistaEilen tuli puhetta ukkelin kanssa idättämisestä, ja ukkeli tokaisi mulle, että hän voi näyttää, miten idätetään (on kuulemma aikanaan harrastanut sitä)! Enpä tiennytkään, että mulla on idätysekspertti kotona. :-D
Mä olen ihan nuoresta tottunut idättämään ,ostin kai ensimmäisen idätysastiani teininä.
VastaaPoistamung-pavun idut on kivoja myös wokkiruuissa,silloin kypsennän niitä mutta yleensä syön idut ihan sellaisenaan.
Ilmeisesti idättäminen onnistuu ilman idätysastiaakin, kun ukkelikin sanoi idättäneensä jonkin kankaan sisällä? Täytyy minunkin pikapuoliin kokeilla idättämistä, että voi ainakin sanoa joskus idättäneensä. ;-D
PoistaNo, pitänee myös minun astua itu-kaapista ulos :D Idättäminen on hurjan helppoa idätysastiassa, pitää vain muistaa huuhdella itäviä siemeniä kerran pari päivässä ja laittaa astia alaspäin pimeään tiskikaappiin, niin että vesi valuu pois. Lopuksi ikkunalle saamaan väriä. Valmiita noin neljässä päivässä. Pitääkin kaivella idätysastia jostain pölyn alta esiin...
VastaaPoistaTervetuloa kaapista tulleiden kerhoon. :-)
PoistaKiitos neuvoista. Pitänee etsiä tuommoinen idätysastia jostakin – tai sitten vain suosiolla jatkaa noiden valmiiden itujen ostamista. :-D
Itukorma, eipä olisi tullut mieleen! :) Varmasti on hyvää. Pidän itse iduista kovasti, mutta menee just salaatteihin, kääryleisiin, jne. Tätä voisi kokeilla!
VastaaPoistaNo hitsi, en muista, olenko kokeillut ituja koskaan missään kääryleissä. Täytyy minun kokeilla sitä! (Jos en nyt kuitenkaan kaalikääryleihin niitä laittais.:-D)
Poista