12. heinäkuuta 2014

Tomaattipikkelssi


No nyt pitää taas kirjoitella, kun olen saanut kokea jälleen onnistumisen elämyksiä, ja ne pitää tietysti heti jakaa. :-)

Olen kokeillut useampaankin otteeseen intialaisten pikkelssien tekoa mutta epäonnistunut niissä surkeasti. Sen takia olin jo vähän luovuttanut ja alkanut uskoa, että en kerta kaikkiaan osaa tehdä pikkelssejä. Nyt kun kaikki pikkelssit alkoivat olla lopussa, ajattelin kuitenkin yrittää, jälleen kerran.

Tomaattipikkelssi on (mangopikkelssin ohella) anopin bravuuri, mutta itse en aluksi oikein tomaattipikkelssistä välittänyt, kun tämä kyseinen pikkelssi on paljon tahnamaisempaa kuin muut pikkelssit. Minusta pikkelssissä kun saisi olla vähän sattumiakin. Jossakin vaiheessa rupesin kuitenkin tomaattipikkelssiäkin maistelemaan ja lopulta myös syömään, mikä johtui kai siitä, että muuta pikkelssiä ei ollut saatavilla ja mausteista pikkelssiä kuitenkin teki mieli. Nyt voin sanoa jo tykkääväni tomaattipikkelssistä. Tarkemmin sanottuna pidän siitä ihan hirmuisesti. :-)

Minulla on jossakin suttuvihossa anopin pikkelssiohje, mutta en löytänyt vihkoa mistään. Luultavasti se on vielä Intiassa. Koska en viitsinyt soittaa anopille yhden pikkelssiohjeen takia (en soittele hänelle muutenkaan, ja olisi vähän noloa soittaa hänelle heti, kun olen jotain vailla), piti etsiskellä netistä sopivalta kuulostavaa ohjetta. Monsoon Spice -blogista löysin aika samantyyppisen ohjeen kuin anopin ohjekin ehkä oli, ja tadaa: pikkelssi onnistui yli odotusten - jopa niin hyvin, että edes herra ylituomari ei löytänyt pikkelssistä mitään huomauttamista.

Tomaattipikkelssiin kannattaa valita kiinteitä, ei kovin makeita tomaatteja, joten nyt on erinomaisen hyvä aika valmistaa pikkelssiä, kun tomaatit ovat niin edullisiakin.

Olen hieman muutellut alkuperäistä ohjetta, joten tässä on oma ohjeeni. Alkuperäisessä ohjeessa neuvottiin laittamaan tamarindia, jos tomaatit ovat kovin makeita, mutta koska omat tomaattini eivät mitenkään makeilta maistuneet, jätin tamarindin pois. Tamarindia voi kuitenkin aivan hyvin lisätä, jos haluaa pikkelssistä happamampaa.



TOMAATTIPIKKELSSI (TOMATO PACHADI)

Ainekset:

Vaihe 1:
3 rkl öljyä
kilo tomaatteja (saavat olla aika isokokokoisia)

Vaihe 2:
1 rkl suolaa
1,5-2 rkl chilijauhetta (itse laitoin 1,5 rkl, ja se riitti meille)
1/2 tl kurkumaa
1/2 tl jauhettua sarviapilaa (fenugreek, methi)

Vaihe 3 (mausteseos):
2 rkl öljyä
1 tl tummia sinapinsiemeniä
4 punaista kuivattua chiliä muutamaan osaan pätkittynä
hyppysellinen sarviapilan siemeniä
6 lihavaa valkosipulinkynttä viipaloituna

Valmistus:

1. Pese, kuivaa ja halkaise tomaatit sekä poista niistä kannat. Viipaloi tomaatit. Kuumenna öljy (3 rkl) paksupohjaisessa (ja suhteellisen korkeareunaisessa) pannussa ja lisää tomaatit pannulle.


 Paista tomaatteja korkeimmalla mahdollisella lämmöllä viitisen minuuttia. Sekoita muutaman kerran.

5 minuutin jälkeen.

2. Pienennä lämpö keskikovalle (minulla oli levy seiskalla) ja jatka paistamista noin 20 minuuttia, kunnes tomaatit ovat muhjua ja nesteen määrä on vähentynyt huomattavasti. Älä laita missään valmistusvaiheessa kantta päälle, koska silloin tomaattiseos ei pääse kuivumaan halutulla tavalla (kokemusta on!). Sekoittele silloin tällöin.

25 minuutin jälkeen.
Kuorenpalaset ovat aika epäesteettisen näköisiä, mutta ei hätää: ne häviävät kyllä, kun seos lopuksi soseutetaan.

3. Pienennä levy keskilämmölle (minulla oli levy vitosella) ja jatka paistamista vielä 20-30 minuuttia, kunnes tahna on paksua, eikä nestettä enää juurikaan ole. Sekoittele silloin tällöin, jotta tahna ei tartu pohjaan kiinni. Siirrä pannu syrjään ja anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

45 minuutin jälkeen.

4. Kun seos on jäähtynyt, laita seos blenderiin tai tehosekoittimeen ja lisää suola, chilijauhe, kurkuma ja sarviapilajauhe. Intialaiset pikkelssit ovat yleensä hyvin suolaisia, ja vaikka laitoin suolaa vain puolet alkuperäisen ohjeen määrästä, se riitti minusta ihan hyvin. Aja seos nopeasti tasaiseksi (ihan muutama kierros riittää).

Blendatut tomaatit.

5. Kuumenna pannulla 2 rkl öljyä ja lisää sinapinsiemenet. Kun ne alkavat paukkua, lisää chilit ja hetken päästä sarviapilan siemenet. Kun sarviapilan siemenet ovat muuttaneet hieman väriä, käännä lämpö pois ja lisää valkosipulit. Valkosipulit saavat kypsyä jälkilämmössä niin, etteivät ne enää maistu raaoilta mutta niin, etteivät ne kuitenkaan ehdi ruskistua. Kun valkosipulit näyttävät ja tuoksuvat sopivilta, laita seos sivuun ja anna sen jäähtyä viitisen minuuttia.


6. Kun mausteseos on jäähtynyt, sekoita se tomaattiseoksen joukkoon ja siirrä valmis pikkelssi puhtaaseen säilykepurkkiin. Säilytä jääkaapissa ja syö intialaisten ruokien lisukkeena (tai miten haluat).


6 kommenttia:

  1. Tätä pitää kokeilla ehdottomasti kun Indian Marketista ostamani tomaattipikkelssi loppuu. Juuri kirjoittelinkin siitä miten olen viime aikoina tykästynyt tekemään itse kaiken sortin marinadeja, kastikkeita, jne. :)

    Mihin kaikkeen käytät tomaattipikkelssiä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen kauhean huono "käyttämään" intialaisia pikkelssejä mihinkään. Olen jämähtänyt syömään niitä ihan vaan ruokien (esim. riisin, leipien, paistettujen ruokien jne.) lisukkeena. Tietysti pikkelssejä voisi käyttää ihan ruoanlaitossakin (muistelen, että sinäkin olet joskus tehnyt niin?), mutta en tiedä, mitä meidän pikkelssiasioissa kaavoihin kangistunut ylituomari siitä sanoisi. ;-)

      Poista
    2. Niin, minä kun en tiedä mihin kaikkeen sitä "kuuluisi" käyttää, niin olen laittanut kaikenlaisiin sooseihin ja curreihin. :)

      Poista
    3. Yleensä pikkelssejä syödään tosiaan ihan niin vain, ruoan lisukkeena, mutta innovatiivisempi kokki voi tietysti käyttää niitä ruoanlaittoonkin. :-)

      Poista
  2. Kiitos ohjeesta;mangopikkelsiä rakastan ,ja tämäkin varmaan maistuisi:)

    VastaaPoista

Kokki kiittää viestistäsi!