30. huhtikuuta 2013

Helppoa lammasta


Valmistin liharuokia aiemmin hyvin vähän, mikä johtui ennen kaikkea siitä, etten osannut oikein kypsentää täkäläistä lampaanlihaa. Lihaa kun ei ole pakattu kaupassa sillä tavalla, että myynnissä olisi esimerkiksi lampaan sisäfilettä, lampaan lapaa tai karitsan paahtopaistia, vaan tarjolla on vain kahta lajia paloiteltua lammasta: luullinen 'curry cut' ja luuttomaksi paloiteltu 'boneless mutton'. Kaiken lisäksi lampaan liha taitaa täällä olla useimmiten vuohta, ja vaikka itse en maussa juurikaan eroa huomaa, kypsennysaikaan tämä vaikuttaa varmasti. Minusta tuntui, että vaikka kypsensin lihaa kuinka kauan, se ei tullut koskaan tarpeeksi pehmeäksi - vaikka käytin painekeitintä ja kypsensin lihaa keittimen neljänteen vihellykseen asti, kuten anoppi oli neuvonut.

Kerran kun taas kokeilin lihan valmistusta ja painekeittimen avatessani huomasin lihan olevan edelleenkin sitkeää, sisuunnuin ja laitoin kattilan takaisin tulelle. Olkoon siinä sitten! Kypsensin lihan toistamiseen kolmanteen vihellykseen asti, ja kas, ihme tapahtui: liha oli niin pehmeää, että sille ei tarvinnut paljon haarukkaa näyttää! Siitä lähtien olen kypsentänyt lammasta kuudenteen tai seitsemänteen vihellykseen asti, eikä lammas ole enää koskaan ollut sitkeää. :-)

Lihojen ja kypsennystapojen eroavaisuuksien takia en osaakaan antaa liharuoille ihan tarkkaa kypsennysaikaa, mutta uskon, että siellä (mahdollisissa) lukijoissa on paljon minua etevämpiä kokkeja, jotka tietävät, miten kauan mitäkin lihaa kypsennetään. :-) Suomessa lihan valmistaminen on muutenkin aika paljon helpompaa, kun lihassa on yleensä aina mainittu ruhonosa, josta liha on leikattu, ja siitä pystyy vastaavasti päättelemään kypsymisajan.


Lammasta pannulla 


½ kg lammasta 
muutama valkosipulinkynsi
n. 2 cm:n pätkä inkivääriä
1 tl chilijauhetta
1 tl suolaa
½ tl kurkumaa

hieman öljyä
1 laakerinlehti
n. 2 cm:n pituinen pätkä kanelitankoa
2 kokonaista vihreää kardemummaa
3 kokonaista neilikkaa
1-2 vihreää chiliä hienonnettuna
1 iso sipuli hienonnettuna
2 tomaattia kuutioituina
1 ½ tl korianterijauhetta
tuoretta korianteria



Leikkaa liha suupalan kokoisiksi paloiksi ja laita se kulhoon. Raasta
valkosipuli ja inkivääri tai jauha ne morttelissa tasaiseksi tahnaksi.
Sekoita valkosipuli ja inkivääri lihan joukkoon ja lisää kulhoon
myös chilijauhe, suola ja kurkuma. Sekoita hyvin.

Kuumenna liedellä joko painekeitin tai kannellinen pannu ja lisää
hieman öljyä. Ruskista lihat kevyesti. Kaada joukkoon n. 2 dl
vettä, sulje kansi ja kypsennä liha pehmeäksi (minun keittimessäni
sinne kuudenteen tai seitsemänteen vihellykseen asti). Jos
valmistat lihan muuten kuin painekeittimessä, katso lisää vinkeistä
alta.

Kuumenna toisella pannulla noin ruokalusikallinen öljyä ja lisää
pannulle laakerinlehti, kanelitanko, kardemummat ja neilikat. Kun
mausteet pullistuvat ja alkavat tuoksua, lisää vihreät chilit ja sipuli.
Paistele silloin tällöin sekoitellen, kunnes sipuli on pehmeää.

Sekoita joukkoon tomaatit ja paista minuutin, parin, ajan. Lisää
pannulle kypsennetty lammas. Jos keittimessä on vettä, kaada se
mukaan, jos sitä ei ole kovin paljon. Paistele ruokaa ilman kantta 
viitisen minuuttia (tai kunnes neste on haihtunut) ja lisää sitten 
jauhettu korianteri. Jatka kypsennystä vielä muutaman minuutin 
ajan, ja ripottele päälle tuoretta korianteria silputtuna.

Inspiraation lähde: Aditya Bal (Chakh le India)


Vinkkejä

  • Ilman painekeitintä lihan voisi kypsentää myös kannen alla liedellä tai ehkä jopa uunissa. Nesteen määrää täytyy silloin varmasti säätää, joten kannen alle kannattaa tarkkailla usein. Ruoan on tarkoitus olla kuiva - siis siinä mielessä, että sen on tarkoitus olla kastikkeeton. Lihan ei tietenkään ole tarkoitus olla kuivaa. :-)
  • Kannattaa valita lihaksi semmoinen osa lammasta, joka tykkää pitkästä kypsennyksestä, esimerkiksi lapaa tai etuselkää.
  • Jos haluaa nopeuttaa lihan kypsymistä, ensimmäisen mausteseoksen (inkivääri-valkosipuliseos jne.) joukkoon voi lisätä hieman jogurttia, sitruunaa tai raakaa papaijaa.
  • Itse en garam masalaa käytä, mutta sitäkin voisi lisätä lopuksi teelusikallisen (samaan aikaan korianterijauheen kanssa). 
  • Kokonaiset mausteet voi halutessaan poistaa ruoasta ennen tarjollepanoa.

27. huhtikuuta 2013

Porkkana-kookossalaatti


Salaatit ovat yksi niistä jutuista, joihin meinaan panostaa jatkossa enemmänkin. Syy on se, että mielikuvitukseni on salaattien suhteen todella huono ja päädyn aina lopulta vääntämään samanlaisia salaatteja. 

Tähän salaattiin sain idean yhdestä ravintolasta, jossa taannoin kävimme. Ravintolan salaatissa oli tuoretta kookosta, mikä minua kyllä ensin hieman oudoksutti, koska en oikein ole tuoreen kookoksen ystävä tällä tavalla raakana syötynä. Kookos sopi salaattiin kuitenkin tosi hyvin, joten pitihän se ravintolan salaatti apinoida kotonakin.

Tästä tulee aika iso annos (mulla on nyt neljäs päivä tätä menossa! :-D), joten kannattaa ehkä pienentää määriä, jos ei kovin monta päivää jaksa samaa puputtaa. ;-) Taas jos tekee tarpeeksi ison satsin, niin ei sitten tarvitse joka päivä olla tekemässä!


Kookoksinen porkkanasalaatti 


4-5 isoa porkkanaa
1 dl keitettyjä linssejä
puolikas vihreä paprika
n. 5 rkl tuoretta kookosta raastettuna
2 - 3 kevätsipulia hienonnettuna
suolaa maun mukaan

"Kastike"
½ - 1 rkl öljyä
1 tl tummia sinapinsiemeniä



Kuori porkkanat ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Laita kulhoon.
Pilko vihreä paprika hyvin pieniksi paloiksi. Laita paprika ja muut
salaatin ainekset kulhoon ja sekoita hyvin.

Valmista kastike: Kuumenna öljy pannussa ja lisää sinapinsiemenet.
Kun siemenet alkavat poksua, kaada öljy-siemenseos salaatin 
joukkoon ja sekoita hyvin.

Anna makujen tekeytyä muutama tunti ennen tarjoamista.

Inspiraation lähde: ravintolan salaatti.



Huomioita
  • Minulla oli linsseinä keltaisia moong-linssejä, mutta muitakin linssejä voi käyttää. Linssit voi jättää tietysti poiskin.
  • Jos tummia sinapinsiemeniä ei ole, ne voi jättää ihan hyvin poiskin. (Älä korvaa keltaisilla sinapinsiemenillä!) 
  • Kevätsipulin tilalla voisi laittaa myös vaikkapa ruohosipulia.


23. huhtikuuta 2013

Minttuiset pippuriherkkusienet

Kuva on vähän mitä on, mutta onpahan kuva kuitenkin. :-)


Ruokablogimaailmaan paluu on tainnut tehdä tehtävänsä, sillä olen taas valtavan innostunut ruoanlaitosta. Minulla on niin paljon ideoita, että pää meinaa räjähtää! :-D Meinaan tehdä lähiaikoina myös erillisen reseptisivun, johon on tarkoitus lajitella reseptit niin, että ne ovat helposti löydettävissä. Mitään kiirettähän reseptisivustolla ei ole, kun ei ole näitä reseptejäkään vielä kovin monta luetteloitavaksi. ;-)

Herkkusienet ovat Intiassa suhteellisen uusi tuttavuus, ja niistä taidetaan tehdä enimmäkseen länsimaisia ruokia, muun muassa pastaa. Pidän itse sienistä kovasti, mutta laitan niitä aika harvoin, koska ukkeli ei mielellään syö sieniä (kun ne ovat kuulemma hometta, fungus). Nyt yritin kehitellä sellaisen ruoan, joka maistuisi ehkä ukkelillekin. Tehtävä suoritettu.:-)



Minttuiset herkkusienet 


1 rkl öljyä 
1 tl juustokuminan eli jeeran siemeniä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 pieni vihreä chili paloiteltuna
1 sipuli hienonnettuna
½ tl kurkumaa
½ - 1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl korianterijauhetta
200 g herkkusieniä lohkottuina
mustapippuria
tuoretta minttua hienonnettuna



Kuumennna öljy pannulla. Lisää jeeran siemenet ja anna niiden 
rätistä hetki.

Lisää valkosipuli, chili ja sipuli ja paista, kunnes sipulit ovat saaneet 
hieman väriä.

Lisää kurkuma, suola, paprikajauhe ja korianterijauhe ja pyöräytä 
mausteet pannulla hyvin sekaisin. Lisää joukkoon herkkusienet, 
sekoita hyvin ja paista kovahkolla lämmöllä, kunnes herkkusienet 
ovat pehmeitä. 

Mausta lopuksi ripauksella mustapippuria ja tuoreella mintulla.


Inspiraation lähde: herkkusienet (kuinka saisin ukkelin tykkäämään 
niistä).

21. huhtikuuta 2013

Kaura-perunapihvit

Ihan ensimmäinen varsinainen postaus! Onpa jännittävää. :-)

Tykkään kovasti kaikenlaisista pihveistä ja pullista, mutta jostain syystä niitä tulee tehtyä tosi harvoin. Päätin siis aloittaa uusien juttujen kokeilemisen kaura-perunapihveistä, joihin sain inspiraation perinteisemmistä aloo tikki -pihveistä.

Nämä pihvit oli hyvin helppo valmistaa, ja ne katosivat nopeasti parempiin suihin. :-)




Kaura-perunapihvit (n. 8 kappaletta)


½ kg perunoita
1 ½ dl kaurahiutaleita
3 kevätsipulia hienonnettuna
1-2 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna
1 tl suolaa
1 tl korianterijauhetta
½ tl - 1 tl chilijauhetta


Keitä perunat kuorineen kypsiksi, ja anna niiden jäähtyä hieman. 
Kuori perunat ja muussaa ne esim. perunasurvimella.

Sekoita kulhossa muussatut perunat ja muut ainekset hyvin 
sekaisin. Jaa seos noin kahdeksaan osaan ja muotoile palasista
noin sentin paksuisia pihvejä. 

Paista pihvit pannulla öljyssä miedolla lämmöllä molemmin 
puolin kauniin ruskeiksi. 


Inspiraation lähde: aloo tikki


Huomioita

  • Pihvit kannattaa syödä pian valmistamisen jälkeen, kun ne ovat vielä pinnasta rapeita.
  • Me söimme pihvit tulisen ketsupin ja jogurttipohjaisen vihreän chutneyn (ohje alla) kanssa.
  • Nämä olivat aika ruokaisia ja sopisivat minusta mainiosti vaikkapa pihveiksi kasvishampurilaisten väliin.

Vihreä chutney

1 dl tuoretta korianteria ja minttua (tai muuta mieluista yrttiä)
n. ½ vihreä chili paloiteltuna
2-3 dl jogurttia
n. ½ tl suolaa 
ripaus mustapippuria


Jauha yrtit ja chili tehosekoittimella hienoksi. Lisää tarvittaessa 
hieman vettä. Voit myös hienontaa yrtit veitsellä.

Sekoita yrttiseos jogurtin joukkoon ja mausta.

18. huhtikuuta 2013

Kun kuitenkin pitää syödä

Lopetin vanhan ruokablogini reilu vuosi sitten, enkä ole sen perään juurikaan haikaillut. Tuntui, että blogistani puuttui selvä idea, punainen lanka, joka olisi kuljettanut blogia eteenpäin ja innostanut minua jatkamaan. Sen sijaan olen kuluneen vuoden aikana useasti miettinyt, aloittaisinko uuden ruokablogin. Nyt se sitten vihdoin tapahtuu!

Suurin syy blogin perustamiselle löytyy meidän ruokapöydästä. Olen jotenkin jämähtänyt tekemään aina samoja ruokia, mutta nyt olen tullut siihen pisteeseen, että olen kurkkua myöten täynnä samoja pöperöitä. Asiaan on tultava muutos! Inspiraatio ruoanlaittoon ei periaatteessa ole ollut ihan kokonaan kadonnut, mutta se on ollut niin hyvin piilossa, että en ole saanut kaivettua sitä esiin. Ehkä uuden kokeileminen ja kokeilujen kirjaaminen tähän blogiin toimisi minulle jonkinlaisena kannusteena - ja hyvässä lykyssä siitä saattaisi olla iloa jollekin muullekin.

Kokeideni "uhrina" tulee olemaan, kuten blogin nimestäkin voi päätellä, intialainen ruoka, jota olisi tarkoitus viedä hieman modernimpaan suuntaan. Modernilla tarkoitan sitä, että tarkoituksenani on unohtaa perinteiset reseptit ja ns. ruoan autenttisuus ja kehitellä intialaista ruokaa suuntaan, joka miellyttää minua itseäni. Aiemmassa blogissani olin hyvinkin tarkka ruoan autenttisuudesta, mikä alkoi lopulta ärsyttää minua todella paljon. Mitä loppujen lopuksi on autenttinen ruoka, kun jokaisella kokilla on ruoasta kuitenkin oma versionsa? Olen oppinut tässä kuluneen vuoden aikana sen, että intialaista(kaan) ruokaa ei tarvitse laittaa otsa rypyssä ja tiukkoja sääntöjä noudattaen vaan että ruoanlaiton ilo tulee juuri siitä, että saa soveltaa ja kehitellä, inspiroitua. Kyllä tässäkin blogissa saatetaan joskus jokin anopilta peritty resepti tai intialaisten ravintoloiden ruokalistoilta löytyvä ruokalaji nähdä, mutta pääpaino tulee kuitenkin olemaan ihan jossain muussa.

Tarkoitus on myös jättää kaikenlainen "jaarittelu" vähemmälle ja keskittyä itse asiaan eli ruokaan ja resepteihin (vannomatta kuitenkin paras! :-D). Blogi tulee jatkamaan aika lailla kasvisruokapainotteisena, mutta muutakin ruokaa on tarkoitus laittaa ja ehkä jopa lisätä ei-kasvisruoan osuutta entiseen blogiin verrattuna. Ruoka tulee luultavasti myös olemaan (ainakin intialaisella mittapuulla) aika yksinkertaista  ja nopeaa, sellaista hienostelematonta arkiruokaa. Tekijänsä näköistä siis!

Mutta aika näyttää, mitä tuleman pitää. Blogi on ulkoasultaan vielä ihan raakile, mutta muokkaan ulkoasua varmasti myöhemmin.

Toivon kovasti, että joku löytää tänne, mutta vaikkei löytäisikään, niin ainakin minun tuotoksillani on nyt jokin talletuspaikka. :-)